Γιγαντώνεται η κρίση στην Ουκρανία – πόλεμος δηλώσεων πριν τη συνεδρίαση του ΣΑ

Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Μόσχας να διατάξει την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που φέρεται να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την άδεια του Κιέβου.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής, στις 22:00 ώρα Ελλάδος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Τα πρώτα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην πόλη του Λουχάνσκ, όπου τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσονται μάχες μεταξύ των ρωσόφιλων αυτονομιστών και των τακτικών ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει καταστήσει σαφές πως «δεν αποτελεί μέρος αυτού του κομβόι με κανέναν τρόπο».

Η Ρωσία δεν μπορούσε να περιμένει

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία «δεν πρόκειται να δεχτεί την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας». Συμπλήρωσε πως η Ρωσία απλώς δεν μπορούσε πλέον να περιμένει, καθώς οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αποστολή του κομβόι θα ήταν «απαράδεκτη».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει το Κίεβο πως καθυστέρησε ηθελημένα την είσοδο της αυτοκινητοπομπής στην Ουκρανία, με σκοπό να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απάντησε ότι η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής στην Ουκρανία αποτελεί μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους του ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Προσέθεσε μάλιστα πως οι οδηγοί των φορτηγών είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπληρώνοντας ότι τα οχήματα είναι μισοάδεια και θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους ρωσόφιλους αντάρτες.

Πάντως, νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass μετέδιδε πως ο προσωπάρχης του προέδρου Πούτιν και ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.

Στρατιωτικά τα οχήματα λέει η Ουάσιγκτον

Η εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κάτλιν Χάιντεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τα ρωσικά φορτηγά είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικά οχήματα που βάφτηκαν ώστε να μοιάζουν πολιτικά.

Κατηγόρησε τη Μόσχα για παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων και των δεσμεύσεών της και προειδοποίησε πως η είσοδος της οχηματοπομπής θα επιφέρει «επιπρόσθετες συνέπειες» για τη Ρωσία.

Σκληρή στάση από το NATO

Σκληρή κριτική στη Ρωσία εξαπέλυσε το NATO, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ρωσικής αποστολής.

Σε απερίφραστη καταδίκη της εισόδου του «αποκαλούμενου ανθρωπιστικού κομβόι» προέβη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κάνοντας λόγο για μία «κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων» της Ρωσίας.

«Η αδιαφορία για τις ανθρωπιστικές αρχές εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής είναι να υποστηρίξει τους αμάχους ή να ανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές», συμπληρώνει.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Ρωσία πως πλήττει με το πυροβολικό της θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Στο ίδιο, δηκτικό, μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, αμερικανός πτέραρχος Μπριντλαβ.

«Η Ρωσία έστειλε ‘ανθρωπιστικές’ και ‘ειρηνευτικές’ αποστολές στη γεωργία, τη Μολδαβία και την Κριμαία. Αποδείχτηκαν απάτες», σχολίασε, προσθέτοντας πως η είσοδος των φορτηγών χωρίς συνοδεία ή άδεια «υποδεικνύει πως η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εφοδιασμό των αυτονομιστών παρά την υποστήριξη των ντόπιων».

Πηγή: skai.gr