Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη ληστεία στο Δίστομο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη ληστεία στο Δίστομο Βοιωτίας, καθώς, όσο οι Αρχές ξετυλίγουν το κουβάρι τόσο βλέπουν συνεργασία ποινικών με την ομάδα του Νίκου Μαζιώτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την Αστυνομία αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιήσει και τους άλλους δύο δράστες της ληστείας, πέρα από τον Γιώργο Πετρακάκο του οποίου αποτύπωμα έχει βρεθεί στο φουσκωτό, αλλά τον αναγνώρισαν και μάρτυρες.

Πρόκειται για δύο ποινικούς, γνωστούς από παλιά στις Αρχές, οι οποίοι ανήκαν στο παρελθόν στην ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα και φαίνεται πως, πλέον, συνεργάζονται και με την ομάδα του Νίκου Μαζιώτη.

Αλλωστε, οι επαφές Παλαιοκώστα -Μαζιώτη εντός φυλακής ήταν γνωστές στις Αρχές εδώ και καιρό και, όπως όλα δείχνουν, και άλλοι πρώην συνεργάτες του νο 1 καταζητούμενοι έχουν σχέση με τη δράση του εγκέφαλου του Επαναστατικού Αγώνα.

Αναζητείται το… κίνητρο

Υπο το φως των νέων εξελίξεων ΕΛ.ΑΣ. και Αντιτρομοκρατική ενδεχομένως να πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για το ποια ήταν τα κίνητρα της ληστείας.

Από τη στιγμή που οι Αρχές θεώρησαν ότι το χτύπημα είχε άρωμα τρομοκρατίας εκτίμησαν ότι η λεία των 300.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για αγορά όπλων, για τα σπίτια κρησφύγετα και ίσως για ένα νέο χτύπημα.

Ωστόσο, η συμμετοχή τριών ποινικών αλλάζει τα «πλάνα», καθώς δεν είναι ακόμη σίγουρο αν όντως οι ληστές έδρασαν σε συνεννόηση με τα ασύλληπτα μέλη της ομάδας Μαζιώτη. Το σενάριο αυτό, βέβαια, παραμένει το επικρατέστερο, αλλά περισσότερα θα δείξουν οι έρευνες των επόμενων ημερών.

Τα στοιχεία που έδειξαν από την αρχή τον Μαζιώτη

Πάντως, η αστυνομία από την αρχή, υποψιάστηκε την ομάδα Μαζιώτη από τα δύο στοιχεία: Το 10μετρο φουσκωτό, το οποίο εκλάπη πριν από δύο χρόνια από την Καλαμάτα, λίγο καιρό δηλαδή μετά την απόδραση Μαζιώτη-Ρούπα. Το δεύτερο στοιχείο είναι η απόδειξη από κατάστημα της Κορίνθου που είχε βρεθεί στα πράγματα της Ρούπα, στο διαμέρισμα του Αμαρουσίου.

Ποιος είναι ο σκληρός ποινικός Γιώργος Πετρακάκος

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ., ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος, φερόμενος και ως υπαρχηγός του Μαζιώτη, δεν έχει άμεση σχέση με τον ένοπλο αγώνα ή τη δράση τρομοκρατών, αλλά θεωρείται ως ο σύνδεσμος του εγκέφαλου του Επαναστατικού Αγώνα με τους ποινικούς.

Ο 35χρονος, ο οποίος καταζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια, ήταν συνεργάτης και του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Βήμα», διέμενε στην οδό Αθανασίου Διάκου στην Αγία Παρασκευή (στο σπίτι του έχουν γίνει πολλές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.) και είχε συλληφθεί το 2002 από την Ασφάλεια Αττικής με τρία ακόμη άτομα 30-40 ετών (τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας) για πέντε ληστείες τραπεζών, κυρίως Nova Bank, στην Αγία Παρασκευή, στην Παλλήνη κ.α. Στις φυλακές Τρικάλων γνώρισε μέσω ενός Γεωργιανού τον Β. Παλαιοκώστα και μετά την πρώτη απόδρασή του με ελικόπτερο το καλοκαίρι του 2006 φέρεται να είχαν προχωρήσει σε ληστείες μαζί.

Ο 35χρονος καταζητούμενος διαπιστώθηκε ότι το βράδυ της 31ης Αυγούστου 2007 είχε εισβάλει με άγνωστο συνεργό του στο σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης και του έκλεψαν ένα μπλε Renault Scenic, το οποίο το 2010 βρέθηκε στην κατοχή μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Από τον ίδιο ιδιοκτήτη έκλεψε και ένα τζιπ Ηyundai Santa Fe, το οποίο χρησιμοποίησε έξι μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η συμμορία του Β. Παλαιοκώστα για να επιτεθεί σε χρηματαποστολή αλυσίδας σουπερμάρκετ στην Επανομή. Η Αστυνομία επιβεβαίωσε από βαλλιστικό έλεγχο ότι η συγκεκριμένη απόπειρα ληστείας ήταν έργο της ομάδας Παλαιοκώστα όταν το καλοκαίρι του 2008 πραγματοποίησε έφοδο στο κρησφύγετό του στη Σουρωτή Χαλκιδικής και τον συνέλαβε για την απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά μαζί με άλλους αντιεξουσιαστές.

Τότε είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι υπήρχε διάσταση Παλαιοκώστα και του συνεργού πλέον του Μαζιώτη. Οπως αναφέρεται στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, ο πρώτος θεωρούσε ότι ο 35χρονος ποινικός τραβά εύκολα όπλο, είναι «αφερέγγυος» στην ένοπλη δράση του και «στις ληστείες που έκανε επιχειρεί να μιμηθεί τον Παλαιοκώστα και έτσι τον ενοχοποιούσε χωρίς λόγο».

Ωστόσο όταν ανέκυψαν τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Πετρακάκο – από μια επίσης κλεμμένη Πόρσε που βρέθηκε στην κατοχή του Β. Παλαιοκώστα – αυτός είχε εξαφανιστεί και απουσίαζε από τις δίκες.

Πηγή:iefimerida.gr