Σε ύφεση η φωτιά στην Μεσσηνία, στάχτη 2.000 στρέμματα

Αθήνα

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην περιοχή της Ιθώμης και της αρχαίας Μεσσήνης, ύστερα από την τιτάνια προσπάθεια μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής και την συνδρομή δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντών πολιτών.

Η φωτιά αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις κατάσβεσης κι έχει απομακρυνθεί από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης και τους οικισμούς, που νωρίτερα το απόγευμα είχαν εκκενωθεί προληπτικά (Μαυρομάτι Ιθώμης, Κροντήρι, Δανηλαίικα και Γκολέμι), γιατί οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά κι απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Στο πύρινο μέτωπο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει κάνει στάχτη περίπου δύο χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιώνων, παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και με «σύμμαχο» τη μείωση της έντασης των ανέμων επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως τη φωτιά και να την κατασβέσουν.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 72 πυροσβέστες με 29 οχήματα και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν τρία Canadair, δύο ελικόπτερα και τρία PZL.

Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στην περιοχή Ασούταινα, κοντά στο Ραφτόπουλο Τριφυλίας, πού έχει κάψει περίπου δέκα στρέμματα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση.

Επίσης, ελέγχεται πλήρως και η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Παναγίτσα Αρκαδίας.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, δεν έχει προκληθεί ζημιά σε κανένα σπίτι ενώ εξ αρχής δημιουργήθηκε «ασπίδα προστασίας» του αρχαιολογικού χώρου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα σημείο και λόγω των ανέμων, που άλλαζαν κατεύθυνση, «κόπηκε» σε δυο μέτωπα πλάτους 300 – 400 μέτρων το καθένα. Το ένα μέτωπο κατευθύνθηκε προς το Μαυρομάτι και το άλλο προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Στη περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ, ωστόσο η συνεχής αλλαγή των κατευθύνσεων της δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ενώ προς την Μεσσηνία κατευθύνεται και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Πυροσβεστικής. Υπάρχει δε μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων που κατευθύνονται στην Μεσσηνία από όλη την Πελοπόννησο.

Μεγάλη πυρκαγιά στην Καλαμπάκα

Πάνω από 100 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν αυτή την ώρα υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στην ορεινή περιοχή των Αντιχασίων, στην ορεινή Καλαμπάκα στο νομό Τρικάλων.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με εκτιμήσες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πουρνάρια και δρύες, και ενώ νωρίτερα εμφάνιζε σημάδια ύφεσης, το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε σε διάφορα σημεία.

Το έργο των επίγειων δυνάμεων είναι αρκετά δύσκολο, καθώς η περιοχή, είναι αρκετά δύσβατη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ