Boston Globe: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη διαφθορά

Το ηχηρό παράδοξο που λέγεται… Ελλάδα, έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ! Μια χώρα που πέρασε διά πυρός και σιδήρου, που βρέθηκε μια ανάσα από τη χρεοκοπία, που τελικώς άντεξε -παρά τις απώλειες- και τώρα επιστρέφει. Όχι, όμως, τελείως ανανεωμένη. Κάποιες από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος παραμένουν ενεργές.

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Θανάσης Καμπάνης γράφει στην Boston Globe για τις καθημερινές, τρελές ιστορίες διαφθοράς εντός της ελληνικής επικράτειας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία στην Πάρο.

Για το νησί λέει πως πριν από λίγα καλοκαίρια έζησε και αυτό, όπως και όλη η Ελλάδα την οικονομική κρίση και οι ζημίες ήταν σημαντικές. Φέτος, όμως, πολλά πράγματα έχουν επανέλθει σε μια θετική κανονικότητα. Ο κόσμος κατακλύζει το νησί, καινούργια μαγαζιά (κυρίως στο χώρο της εστίασης και μπαρ) άνοιξαν, η αισιοδοξία επανήλθε, αλλά και η διαφθορά επίσης.

Ο ίδιος για κάποιες εργασίες που έκανε στο σπίτι του (έχει σχέσεις με την Πάρο) ζήτησε απόδειξη από την τεχνίτη, αλλά εκείνος δεν του έδωσε. Καθημερινά, αναφέρει, έρχονται στο φως περιπτώσεις αξιωματούχων που έχουν δωροδοκηθεί. Ένας πρώην υπουργός μπήκε στη φυλακή (Άκης Τσοχατζόπουλος), ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να κρύβουν μέρος των εισοδημάτων τους και όλο αυτό δείχνει πως το παιχνίδι της διαφθοράς στην Ελλάδα ανέβηκε επίπεδο.

Πώς, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον κλοιό, διερωτάται. Οι επιστήμονες της μακροοικονομίας έχουν κάνει μελέτες του φαινομένου, μελετώντας φτωχές χώρες και άλλες (όπως η Ελλάδα) που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα η μάχη με τη διαφθορά, μοιάζει με εκείνη που έδωσε το ιταλικό κράτος για να σπάσει το γόρδιο δεσμό της Μαφίας.

Αρνούνται να πληρώσουν 

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αναφέρει ο δημοσιογράφος, είναι ότι κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους; τους ή να υπακούσουν σε κανόνες, με τη λογική ότι δεν θέλουν να είναι κορόιδα. Αναφέρει το παράδειγμα ενός γνωστού του μεσίτη ασφαλιστή που του αποκάλυψε πως δεν σκοπεύει να δηλώσει όλα του τα εισοδήματα. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν αυτό το… παζάρι, μέχρι η κυβέρνηση εκπληρώσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της. Σε αυτό, όμως, υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που ανανεώνεται συνεχώς.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εταιρείες που νοικιάζουν ξαπλώστρες στις παραλίες της Πάρου που δίνουν παλιές αποδείξεις στους καθημερινούς πελάτες τους, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν καθημερινά. Μόνο όσοι είναι παρατηρητικοί το καταλαβαίνουν, αλλά αυτό συμβαίνει καθημερινά.

Η εξαπάτηση είναι τόσο κοινή που γίνεται δεδομένη. Μόνο οι μισθωτοί δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και αυτοί είναι τελικά που την πληρώνουν, καθώς επωμίζονται τα βάρη των άλλων. Πολλοί λένε πως η Ελλάδα κουβαλάει ακόμα την Οθωμανική κληρονομία και ένα ολόκληρο πλέγμα κοινωνικών δομών και συμπεριφορών, είναι δύσκολο να φύγει από τη σημερινή σύγχρονη εικόνα της. Φαίνεται πως εν μέρει αυτό έχει μια δόση αλήθειας, η Οθωμανική Αυτοκρατία είναι ακόμα παρούσα στην Ελλάδα, γράφει η Boston Globe.

Οι πλούσιες ελίτ 

Οι πλούσιες ελίτ συνεχίζουν να πλουτίζουν, τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι συμπιέζονται ακόμα περισσότερο. Κάποιοι λοιπόν με το άλλοθι αυτής; της ανισότητας προσπαθούν να υποκλέψουν και αυτός είναι ένας άλλος φαύλος κύκλος.

Όπως συμβαίνει συνήθως οι υποψίες γεννούν υποψίες και όλοι στην Ελλάδα έχουν μια ιτσορία… τρόμου να διηγηθούν. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος δήλωναν τα εισοδήματά τους, έπαψαν να είναι νομοταγείς μετά την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts και ο Κώστας Αζαριάδης, του πανεπιστημίου ΜΙΤ συνέγραψαν ένα βιβλίο για τη διαφθορά στην Ελλάδα και προτείνουν τρόπους για την εξάλειψή της. Αρκεί η κυβέρνηση να εξαπολύσει πραγματική επίθεση κατά των φοροφυγάδων. Όταν όμως ο κόσμος έχει γαλουχηθεί με την ιδέα της απόκρυψης, πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό το έργο; Οι φαύλοι κύκλοι δεν έχουν τελειωμό…