Κεφάλαια από ελληνοαυστραλούς ψάχνει η Χρυσή Αυγή – Golden Dawn members going to Australia

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει να μην χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας μεταξύ των Ελλήνων ομογενών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι δημοκρατικοί πολίτες, όπως αποδεικνύεται και από τις πολιτικές επιλογές τους στις εκλογές των χωρών εγκατάστασης, η “Χρυσή Αυγή”, παρά την δικαστική περιπέτεια στην Ελλάδα πολλών ηγετικών στελεχών της, του αρχηγού της μη εξαιρουμένου, συνεχίζει την προσπάθεια να εισχωρήσει στις κοινωνίες τους με κάθε δυνατό τρόπο. Τη φορά αυτή, σύμφωνα με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο του κόμματος στην Αυστραλία κ. Ιγνάντιο Γαβριλίδη (Ignatius Gavrilidis) προγραμματίζεται η επίσκεψη στην Αυστραλία δύο Ευρωβουλευτών της ΧΑ προκειμένου να  “αντλήσουν κεφάλαια και να αυξήσουν την  ευαισθητοποίηση των Ελλήνων Αυστραλών” υπέρ του κόμματός τους.

Από πολιτική άποψη, είναι αλήθεια ότι όσο  η ΧΑ παραμένει κόμμα της Βουλής των Ελλήνων, ακολουθώντας το προηγούμενο και άλλων ελληνικών κομμάτων, δικαιούται να επιδιώκει να αυξήσει και αυτή την επιρροή της μεταξύ της ομογένειας. Ωστόσο, το διαφορετικό έγκειται στο ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι Έλληνες ομογενείς, χωρών όπως η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία κι άλλες, δεν εγκρίνουν μεθόδους όπως αυτές για τις οποίες ήδη είναι κατηγορούμενοι και τελούν προφυλακισμένα τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, όπως είναι η πολύ σοβαρή κατηγορία της σύστασης “εγκληματικής οργάνωσης”.

Μάλιστα, στην είδηση της επίσκεψης των δύο Ευρωβουλευτών της ΧΑ, αντέδρασε άμεσα  ο πρώην υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Πολίτη, Νικόλαος Κότσιρας επισημαίνοντας ότι η Χρυσή Αυγή έχει ελάχιστη υποστήριξη στην Ελληνική Κοινότητα, και είναι ανεπιθύμητη.

Σύμφωνα με σημείωμα της ομογενειακής Ιστοσελίδας “Νέος Κόσμος, ” η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας (ABC) φέρεται να ετοιμάζει νέα εκπομπή για τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και για την παρουσία της στην Αυστραλία.

Μάλιστα, φέρεται να πήρε και συνέντευξη από τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, Iggy Gavrilidis, ο οποίος ανακοίνωσε, από την σελίδα του στο Facebook, ότι η συνέντευξη θα μεταδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Iggy Gavrilidis ανακοίνωσε ακόμα ότι, μέσα στο Σεπτέμβρη, ενδέχεται να επισκεφθούν την Αυστραλία δυο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής”.

Η ΕΙΔΗΣΗ

Μεταφέρουμε την είδηση, όπως αυτή δημοσιεύεται σήμερα, στα αγγλικά,  στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Αυστραλίας, Θα ακολουθήσει δική μας μετάφραση:

European Parliament MPs Eleftherios Synadinos and Georgios Epitideios will be in Australia in October to ‘raise funds and increase awareness among Greek Australians’

Two Golden Dawn MPs are set to visit Australia in October to address events in Melbourne and Sydney.

According to the far-right political party’s local spokesperson, Ignatius Gavrilidis, European Parliament MPs Eleftherios Synadinos and Georgios Epitideios are coming to Australia ‘to raise funds and increase awareness among Greek Australians’.

According to Mr Gavrilidis, the party has between 60 and 70 “activists” and claims that thousands of “supporters” exist in Australia, a figure he says he has determined from social media use.

He says many of the supporters do not want to be publically identified.

In his interview with the ABC, Mr Gavrilidis denied Golden Dawn was a neo-Nazi party, but acknowledged that some of its members admired Adolf Hitler.

“Yes, they have admired the leadership of Hitler, just like we also admire the leadership of many strong leaders across the world. Vladimir Putin is a very strong leader. He’s got integrity. Benjamin Netanyahu is a very strong leader,” he said.

Former Minister for Multicultural Affairs and Citizenship, Nicholas Kotsiras says the party has minimal support in the Greek Community.

“I am embarrassed by the existence of Golden Dawn. Golden Dawn does not represent me, it does not represent my family and does not represent the vast majority of Greeks living in Victoria,” Mr Kotsiras said to the ABC.

Late last year the party’s leaders and other MPs were arrested in Greece and charged with being members of a criminal organisation.

Many are still awaiting trial.

If the MPs are to be allowed in Australia, they will first have to pass a character test by boarder control that assesses risk if people have a criminal record.

Source: ABC

First page photo: Golden Dawn supporters in Greece. Photo: AP /Petros Giannakouris.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δύο Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ελευθέριος Συναδινός και Γεώργιος Eπιτίδειος,  θα είναι στην Αυστραλία τον Οκτώβριο για να «αντλήσουν κεφάλαια και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων Αυστραλών .
Οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής πρόκειται να επισκεφθούν την Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ακρο-δεξιού κόμματος κ. Ιγνάντιο Γαβριηλίδη, οι δύο Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ελευθέριος Συναδινός και Γεώργιος Eπιτίδειος,  θα είναι στην Αυστραλία τον Οκτώβριο για να «αντλήσουν κεφάλαια και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων Αυστραλών” .

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, το κόμμα  έχει μεταξύ 60 και 70 «ακτιβιστές» ενώ υποστήριξε  ότι διαθέτει χιλιάδες «υποστηρικτές» στην Αυστραλία, όπως συνάγεται -είπε- από την κοινωνική χρήση των μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος λέει ότι πολλοί από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής “δεν θέλουν να αναγνωρίζονται δημοσίως”.

Σε συνέντευξή του με το ABC, ο κ. Γαβριηλίδης αρνήθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα από τα μέλη της, θαύμαζουν τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ναι, έχουν θαυμάσει την ηγεσία του Χίτλερ, όπως ακριβώς και εμείς επίσης θαυμάζουμε την ηγεσία πολλών ισχυρών ηγετών σε όλο τον κόσμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης. Είναι ακέραιος. Ο Benjamin Netanyahu είναι επίσης ένας πολύ ισχυρός ηγέτης», είπε.
Ο πρώην υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Πολίτη, Νικόλαος Κότσιρας δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή έχει ελάχιστη υποστήριξη στην Ελληνική Κοινότητα.

“Είμαι σε δύσκολη θέση από την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή δεν με αντιπροσωπεύει, δεν αντιπροσωπεύουν την οικογένειά μου και δεν αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που ζουν στη Βικτώρια,” τόνισε ο κ. Κότσιρας στο ABC.

Στα τέλη του περασμένου έτους οι ηγέτες του κόμματος και άλλοι βουλευτές συνελήφθησαν στην Ελλάδα, με την κατηγορία ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πολλοί βουλευτές του κόμματος περιμένουν να δικαστούν.

Για το εάν θα επιτραπεί τελικά στους συγκεκριμένους βουλευτές να επισκεφτούν την Αυστραλία, θα πρέπει πρώτα να περάσουν ένα τεστ χαρακτήρα  που αξιολογεί τον κίνδυνο και ελέγχει αν οι άνθρωποι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Για τη μετάφραση ΡΗΡ

Πηγή: ABC
Πρώτη σελίδα φωτογραφία: Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Φωτογραφία: AP / Πέτρος Γιαννακούρης.