Το μεγαλύτερο πλοίο-κοντέινερ έπιασε Πειραιά

Το νεότευκτο πλοίο μεταφοράς κοντέϊνερ «MSC London», που έχοντας την δυνατότητα να μεταφέρει 16.852 TEU (μονάδα μέτρησης κοντέϊνερ) θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο κατέπλευσε, το πρωί της Δευτέρας, στην προβλήτα του ΟΛΠ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.Το «MSC London», που έχει μήκος 399 μέτρα (!) και χωρητικότητα 184100 τόνους, υποδέχθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.mslondon082014_pΕίχε προηγηθεί προ καιρού ο κατάπλους ενός ακόμα μεγαθήριου μεταφοράς κοντέινερ, που ανήκει και αυτό σε ευρωπαϊκή εταιρεία και είναι το «Eugen Maersk» το κατασκευάστηκε, το 2008, και έχει δυνατότητα μεταφοράς 11.000 TEU ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία υπολογίζοντας κενά κοντέϊνερ ανεβάζει την χωρητικότητά του σε 15.500 ΤΕU.

Η άφιξη στον Πειραιά αυτών των μεγάλων πλοίων δείχνει, για πολλούς, την στρατηγική των ευρωπαϊκών εταιρειών, που με διάφορες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση μεγάλων πλοίων (mother boat) επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στις γραμμές Ευρώπης- Ασίας.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το κυβερνητικό σχέδιο να παραχωρήσει το λιμάνι του Πειραιά σε μια εταιρεία και εν προκειμένω στην Cosco μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την κίνηση του λιμανιού.

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ το πλοίο έφτασε στην προβλήτα του ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας δεν είπε τίποτα για αυτήν αλλά αναφέρθηκε στην προβλήτα της Cosco και στις προοπτικές επέκτασή της…Η τελετήΠάντως, την Δευτέρα σε μια λιτή τελετή, στην οποία παρέστησαν ακόμα ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και η Πρόεδρος της MSC Greece, Χριστίνα Θεοδωρίκα, ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΟΛΠ συνομίλησαν με τον πλοίαρχο Mastellone Giovanni Battista, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που μεταφέρουν containers στον κόσμο. Το ΜSC LONDON  έχει ικανότητα μεταφοράς περίπου 16.500 containers και αποτελεί ένα σύγχρονο θαύμα της ναυπηγικής.
Το Λιμάνι του Πειραιά έχει σήμερα τις υποδομές για να μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα container ships. Έχει δυνατότητες που δεν έχουν άλλα λιμάνια της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα κανένα ιταλικό λιμάνι.
Εμείς, θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Γι’  αυτό δουλεύουμε. Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει τη συμφωνία με την Cosco για την επέκταση της σύμβασης, την οποία έχουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν έργα 230 εκατομμυρίων ευρώ. Βούλησή μας είναι να καταστήσουμε τον Πειραιά ένα από τα κεντρικά λιμάνια της Μεσογείου.
Η ανάπτυξη της χώρας έρχεται μέσα από τα λιμάνια, μέσα από την αύξηση των δυνατοτήτων τους, μέσα από το διεθνή τους προσανατολισμό. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε σοβαρές, ουσιαστικές διεθνείς συνεργασίες, όπως η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την MSG, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα πελάτης μας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτηςυπογράμμισε τα εξής:
«Όπως κάνουμε πάντα, υποδεχόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά το νεότευκτο και εντυπωσιακό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC, το “ΜSC London”, τον καπετάνιο του και το πλήρωμά του. Η πολύχρονη και δημιουργική συνεργασία με την MSC στον Πειραιά είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί περεταίρω με νέες συμφωνίες και προσδοκίες. Το λιμάνι του Πειραιά, συνεχώς μεταμορφώνεται με διαχειριστές τον ΟΛΠ και την ΣΕΠ, καθίσταται δε πλέον για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αυτοκίνητων και κρουαζιέρας βασικός κόμβος της Μεσογείου. Ήδη τον μήνα Ιούλιο 2014 ο Προβλήτας Ι ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ έκανε ρεκόρ κινήσεων (50.517 κινήσεις), ενώ η παραγωγικότητα ανά βάρδια από 115 κινήσεις το 2009 ανέβηκε στις 161 κινήσεις το 2014 (αύξηση 40%), ξεπερνώντας μάλιστα στις νυχτερινές βάρδιες ακόμα και τις 200 κινήσεις. Ο ΟΛΠ Α.Ε. για τη λιμενική βιομηχανία της χώρας αποτελεί την κύρια μηχανή ανάπτυξής της»

pireas2day.gr

Αναρτήθηκε από στις