Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 27/8/2014

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και η απόφαση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να το καταψηφίσουν ως έχει και οι δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, η νίκη του ΑΠΟΕΛ και η πρόκρισή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και η νέα αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ο εφιάλτης του 2013 ξανά προ των πυλών μας” αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα μας πάρει πίσω στο Μάρτιο του 2013.  Αλλού γράφει ότι οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων ολοκλήρωσαν χθες τις προετοιμασίες για τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη και η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη νίκη του ΑΠΟΕΛ επί της Ααλμποργκ και τη συμμετοχή του για 3η φορά σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Απόλυση απαιτούν για 4.500 δημοσίους υπαλλήλους” γράφει ότι
μονόδρομος είναι για την κυβέρνηση η απόλυση μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων για να ικανοποιηθούν όροι και κριτήρια που θέτουν οι διεθνείς δανειστές. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στην “Σ” ότι δεν τίθεται θέμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη και γράφει ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “περίεργη στροφή” του Προέδρου του Συνδέσμου Δανειοληπτών Κώστα Μελά μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέρ των εκποιήσεων.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Κυβέρνηση σε μοναξιά” και γράφει ότι η τελευταία ελπίδα να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις εξανεμίστηκε αφού το ΔΗΚΟ δεν ενέδωσε στις πιέσεις της κυβέρνησης και απέρριψε το νομοσχέδιο, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση που έλαβε η ΕΔΕΚ. Γράφει επίσης ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταφέρει μήνυμα για το Κυπριακό. Ο “Φ” δημοσιεύει αλλού μεγάλη φωτογραφία και αναφέρει ότι ο υδράργυρος κτύπησε κόκκινο και η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε καμίνι.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Εκβιαστικά διλήμματα” γράφει ότι η κυβέρνηση συντόνισε όλους χθες στην προσπάθεια για πείσει για την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Αλλού γράφει ότι μήνυμα αντίδρασης, αντίστασης και διεκδίκησης θα στείλει σήμερα η κινητοποίηση της πλατφόρμας συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων έξω από το Προεδρικό, κατά των εκποιήσεων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τη νέα, έβδομη, αυτοκτονία και τη νέα απόπειρα, στις Κεντρικές Φυλακές και αναφέρεται σε “αλαζονική συμπεριφορά” του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Χειρότερη τακτική η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων” και γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας  προειδοποίησε χθες μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ότι η απόρριψη του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα πάρει την οικονομία πίσω στο τι έγινε τον Μάρτιο του 2013. Αναφέρει επίσης ότι έχουν συλληφθεί τρεις δεσμοφύλακες για τις συνθήκες γύρω από την αυτοκτονία του ισοβίτη Ανδρέα Σπύρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμβολή βρετανικών ζωολογικών κήπων στη διάσωση σπάνιων ειδών.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)