Απομακρύνεται από την Μαριούπολη το ελληνικό προξενείο- Ανησυχούν οι ομογενείς

Αθήνα. Mε απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μεταφέρθηκε προσωρινά η έδρα του ελληνικού Προξενείου από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης», όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εκπρόσωποι των Ελληνικών κοινοτήτων για την μεταφορά του Γενικού Προξενείου, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους Ομογενείς. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής ομογένειας στην Μαριούπολη, η “μετακόμιση” του ελληνικού Προξενείου ψυχολογικά έχει επηρεάσει τους ομογενείς οι οποίοι ανησυχούν για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Η Μαριούπολη, σημειώνεται, είναι ένα από τα κυριότερα κέντρα του ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής ‘Ενωσης.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Υπηρεσίες του βρίσκονται σε «συνεχή επικοινωνία» με το Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την άμεση μετεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

«Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εκπρόσωποι των Ελληνικών κοινοτήτων για την μεταφορά του Γενικού Προξενείου, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους Ομογενείς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ουκρανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία».

ΡΗΡ με πληροφορίες από ΔΟΛ – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία “δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες”, ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

“Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι “η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες”.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια “διπλωματική λύση” στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Ζάιμπερτ.

Από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι “είναι προφανές σε όλο τον κόσμο” ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε επίσης κάθε χρήση βίας “για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος”.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα σημείωσε πάντως ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι θα επισκεφτεί προσωπικά την Εσθονία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, ώστε να επιβεβαιώσει την αμέριστη συμπαράσταση και δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

news.gr