Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Δημόσια Τηλεόραση

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην εξής δήλωση, από την Άγκυρα όπου βρίσκεται για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Βρίσκομαι στην Άγκυρα, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, όλης της Κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο Ερντογάν που σήμερα αναλαμβάνει επισήμως το νέο θεσμικό του ρόλο. Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης.

Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουνε πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό».

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, κυκλοφορούν πριν από λίγες ώρες κάποιες πληροφορίες, στην Κύπρο ειδικά, από την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ότι μεταφέρετε επιστολή, συγχαρητήρια μάλιστα επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν. Είναι αλήθεια;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, είναι ακριβές ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με παρακάλεσε να μεταφέρω συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ερντογάν ακριβώς επειδή η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι η πραγματικότητα. Ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία. Και αυτό, θα μου δοθεί φαντάζομαι η ευκαιρία να το πω και προφορικά στους συνομιλητές μου εδώ στην Άγκυρα.