Επισκόπηση κυπριακού Τύπου – 29/8/2014

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης-

Οι πολιτικές διεργασίες σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων καθώς και η έγκριση από την πλειοψηφία των μετόχων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. στην Τράπεζα Κύπρου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη με τελικό αποδέκτη τον νέο Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, το υψηλό ποσοστό των επιτυχόντων στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, η οικογενειακή τραγωδία στον Κόρνο και η ανάληψη δράσης από τη Frontex στη Μεσόγειο.

Η «Αλήθεια» αναφέρεται «Σε νέα εποχή για 9 βασικούς λόγους» στο πρωτοσέλιδό της και γράφει ότι Χούρικαν και Χασάπης ανέφεραν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση χθες ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Τράπεζα Κύπρου θα καταστεί μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη. Επίσης, γράφει ότι αυξήθηκαν οι ελπίδες για σχηματισμό πλειοψηφίας που θα εγκρίνει τα νομοσχέδια για εκποιήσεις. Ακόμη αναφέρεται στην επιστολή Αναστασιάδη προς Ερντογάν, που γράφει ότι αναμένει την έμπρακτη εμπλοκή του στο Κυπριακό.

«Με τα μούτρα πάνω από το επίμαχο νομοσχέδιο» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή, αλλά και παρασκηνιακές δραστηριότητες γύρω από το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με στόχο να εγκριθεί τη Δευτέρα από τη Βουλή. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι κατρακυλούν οι τιμές των ακινήτων. Ακόμη, γράφει σε άλλο της θέμα, για ευθύνες εκ των υστέρων για το φονικό στον Κόρνο.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Η ώρα της κρίσης στη Βουλή » γράφει ότι η κρισιμότερη των συζητήσεων για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, συνέχεια της χθεσινής, με επίκεντρο το κύριο νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Αλλού γράφει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενεχείρησε την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ερντογάν στον νέο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, γράφει ότι εξασφάλισε θέση το 98% των υποψηφίων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ιδού η Ρόδος» γράφει ότι το ΑΚΕΛ αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογίες που ανατρέπουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πραγματικού δικτύου προστασίας εκείνων των ομάδων και των δανειοληπτών οι οποίοι πρόκειται να πληγούν. Επίσης γράφει ότι κατά την ορκωμοσία του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα είναι ένας διαφορετικός Πρόεδρος από τους προηγούμενους. Επίσης γράφει ότι απευθείας στην ΕΕ ανατίθεται η καταστολή των μεταναστών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «`Ναι` στην αύξηση κεφαλαίου για την Τράπεζα Κύπρου» ότι οι μέτοχοι ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία της αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην ιστορία του νησιού. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν σημάδια σύγκλισης αναφορικά με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Επίσης, αναφέρεται στην οικογενειακή τραγωδία στον Κόρνο και γράφει ότι ο σύζυγος που σκότωσε τη γυναίκα του ζήλευε και ήταν οξύθυμος.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Τεράστια επένδυση» αναφέρεται στην έγκριση, με 87% των μετόχων, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, που προσέλκυσε επενδυτές από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ρωσία, καθώς και  διεθνείς επενδυτές. Ακόμη, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άναψε το πράσινο φως για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Αλλού, αναφέρεται στις προτάσεις της ΜΚΟ “Truth Now” για ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση στο θέμα των αγνοουμένων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Εχθροί μας ο μισός πλανήτης» αναφέρει ότι η Κύπρος βρέθηκε στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου με τη Ρωσία, με πέτρα του σκανδάλου το βιβλίο του Προεδρικού Συμβούλου Μακάριου Δρουσιώτη. Επίσης γράφει ότι οι κυβερνώντες έχασαν τη μάχη για τις εκποιήσεις μέσα στην κοινωνία. Ακόμη γράφει ότι η λύση είναι το κούρεμα δανείων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Νερό στο κρασί τους» ότι η τρίωρη σύσκεψη χθες στο Προεδρικό άναψε το πράσινο φως ώστε να κατατεθούν οι τροποποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Αλλού γράφει ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ ήταν «μια τρύπα στο νερό». Επίσης αναφέρεται στα δέκα πιο αμφιλεγόμενα θαύματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΚΕ)