Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό

Να περιορίσει τις προσδοκίες όσον αφορά τα περιθώρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την ενίσχυση της ρευστότητας επιχείρησε εκ νέου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

Με την οικονομία της ευρωζώνης σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ (ο οποίος είναι λίγο κάτω από 2%), έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει νέα δράση.

Όμως ο Σόιμπλε, σε σχόλιά του τα οποία δημοσιεύονται σήμερα Παρασκευή, δήλωσε την Πέμπτη, στο Bloomberg: “Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό”.

Η εγχώρια ζήτηση είναι ο κινητήρας της γερμανικής ανάπτυξης “επειδή έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, τους επενδυτές”, πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει συγκεκριμένα περιθώρια. “Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να κερδίσει χρόνο”, τόνισε. “Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι μάλιστα υπερβολικά υψηλή. Γι’ αυτό πιστεύω πως η νομισματική πολιτική εξάντλησε τα εργαλεία της και γι’ αυτό εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, από τις αγορές, από τους καταναλωτές”, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr