Κρίσιμες αποφάσεις για την Κομισιόν και την Ουκρανία λαμβάνουν οι 28 στις Βρυξέλλες

Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., με την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία να αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, φαίνεται πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ακόμα και για κορυφαία αξιώματα, εν μέσω προσπαθειών να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αλλά και μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.

Το όνομα του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ ακούγεται έντονα κατά τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών, όπου το Βερολίνο φαίνεται να έχε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του πρώην γάλλου ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί, τον οποίο προωθεί το Παρίσι.

Η 41χρονη ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι παραμένει ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους για τη διαδοχή της Κάθριν Άστον στη θέση της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, το νεαρό της ηλικίας της, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχουν σκιάσει την υποψηφιότητά της.

Ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπολος διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο που ορίζει τη μεταναστευτική πολιτική.

Νέες κυρώσεις με αφορμή την Ουκρανία;

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί και η κρίση στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες για στρατιωτική επέμβαση εντός του ουκρανικού εδάφους.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο των καταγγελιών του Κιέβου πως η επέμβαση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος, έχει επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις κοντά στις πόλεις του Ντόνετσκ και της Μαριούπολης.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Παρασκευή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Μόσχα ότι νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη Ρωσία.