Σε ύφεση η φωτιά στην Κίσαμο Χανίων

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου, καίγοντας δασικές, χορτολιβαδικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως με ελαιόδεντρα. Η έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες δεν έχει ακριβώς προσδιοριστεί ενώ οι πύρινες γλώσσες έκαψαν δύο παλιές αγροικίες.

Για περισσότερες από 10 ώρες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες έχοντας να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με ένταση 8 μποφώρ.

Από το απόγευμα όταν και έπεσε η ένταση των ανέμων η εικόνα είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν, υπό πλήρη έλεγχο, κάθε εστία της φωτιάς κυρίως στο βασικό μέτωπο που ήταν η περιοχή κοντά στο Αμυγδαλοκεφάλι όπου από τις 3 μετά το μεσημέρι είχε πέσει το μεγάλο βάρος της επιχείρησης ενώ μέχρι και τις 6 το απόγευμα το ένα από τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή έκανε ρίψεις νερού.

Παράλληλα οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται αυτή την ώρα στα Χανιά όπου δίνει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η φωτιά έχει κάνει στάχτη ήδη δύο αγροικίες ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές ενός σπιτιού.

Για αρκετή ώρα οι φλόγες βρίσκονταν στο χωριό Λιβάδια ενώ είχαν φτάσει και στις αυλές των σπιτιών με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν εντολή για την εκκένωσή του.

«Πριν λίγο η φωτιά άλλαξε πορεία και οι άνθρωποι επέστρεψαν στα Λιβάδια όπου βρίσκονται κι εκείνοι μαζί μ’ εμάς σε επιφυλακή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost o προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι η φωτιά αυτή την ώρα καίει ελαιόδεντρα και δασικές εκτάσεις της περιοχής.

«Δυστυχώς η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη ενώ έχει σύμμαχο τον δυνατό αέρα. Το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Μπορούμε να μιλήσουμε για 6 με 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει στην πορεία. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή», τόνισε ο κ. Κουρουπάκης.

Η πυροσβεστική δύναμη είναι μεγάλη καθώς αυτή την ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 5 άτομα πεζοπόρο, εθελοντές ενώ από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα. Όπως έγινε γνωστό δόθηκε εντολή να μεταβούν άλλα 20 άτομα πεζοπόρο. Μάλιστα, στο σημείο βρίσκεται και όλο το επιτελείο της Πυροσβεστικής από τον περιφερειακό διευθυντή της Κρήτης, κ. Ραπανάκη μέχρι και τους διευθυντές των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να περιορίσουν το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται από τα ορεινά προς την θάλασσα σε μια μεγάλη έκταση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η φωτιά ξέσπασε στις 6.30 το πρωί στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι – Η αστυνομία ζήτησε να εκκενωθεί το χωριό Λιβάδια – Καίει χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργιες – Ζημιές υπέστησαν δύο αποθήκες – 33 πυροσβέστες, 5 άτομα πεζοπόρο και 2 ελικόπτερα στη μάχη της κατάσβεσης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου.

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 800 μέτρα από το χωριό Λιβάδια. Η αστυνομία ζήτησε την εκκένωση του χωριού, ωστόσο κάτοικοι και παραθεριστές είχαν αρχίσει να το εγκαταλείπουν νωρίτερα, εξαιτίας του πυκνού καπνού. Ζημιές υπέστησαν δύο αποθήκες.

Η φωτιά ξέσπασε στις 6:30 το πρωί και καίει χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργιες.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ που δυσκολεύουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 5 άτομα πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα. Οπως έγινε γνωστό δόθηκε εντολή να μεταβούν άλλα 20 άτομα πεζοπόρο.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο κυρίως μέτωπο έξω από το χωριό Αμυγδαλοκεφάλι όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση κυρίως με ελαιόδεντρα.

Οι πυροσβέστες δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι φλόγες να μην φθάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.

Το πρωί εκκενωθηκε το χωριό Λιβάδια, ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη κάηκαν 2 παλιές αγροικίες ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αναφορές και σε σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούν τα 8 μποφόρ αλλάζοντας συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και πεζοπόρα τμήματα , 15 οχήματα της Πυροσβεστικής από υπηρεσίες των Χανίων και του Ρεθύμνου 4 Πυροσβεστικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 1 όχημα του Ναυστάθμου Κρήτης, 65 πυροσβέστες και εθελοντές.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Λαγάνης – Θεοδόσης Πάνου
Πληροφορίες από cretapost.gr και flashnews.gr