Ο πολωνός Τουσκ και η ιταλίδα Μογκερίνι στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ

Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι τα πρόσωπα που διαδέχονται τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Κάθριν Άστον στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ.Την είδηση μετέδωσε πρώτος ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με Tweet στο προσωπικό του λογαριασμό.Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα διαδεχθεί τον Ρομπάι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ίδιο θα συμβεί και με την ιταλίδα υπουργό, η οποία διαδέχεται τη βρετανή βαρόνη Κάθριν Άστον.Τηρούνται οι ισορροπίες

Τα δύο αυτά πρόσωπα ήταν από την αρχή τα «φαβορί», αφού βεβαίως είχαν προηγηθεί μήνες ζυμώσεων στους κόλπους της Ένωσης.

Τελικά, φαίνεται ότι τηρήθηκαν οι απαραίτητες ισορροπίες: δόθηκε ένα ελαφρύ προβάδισμα στην ανατολική «πλευρά» της ΕΕ με την επιλογή ενός Πολωνού, αλλά και στον Νότο με την επιλογή μιας Ιταλίδας.

Τηρήθηκε επίσης και η ισορροπία των δύο φύλων και των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών της ΕΕ: κεντροδεξιών (Τουσκ) και σοσιαλδημοκρατών.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της καγκελάριου Μέρκελ και θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν.

Αντίθετα, η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας κρατά πιο χαμηλούς τόνους απέναντι στη Μόσχα.

Οι πρώτες δηλώσεις

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Τουσκ τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία με στόχο την ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η Φεντερίκα Μογκερίνι συμπλήρωσε ότι καθώς η ΕΕ εργάζεται για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή τη διπλωματική οδό.

Ο Τουσκ έκανε άνοιγμα στη Βρετανία, λέγοντας ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο».

Για τα δημοσιονομικά επικαλέστηκε την εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πολωνίας: «Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μία και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό».

Στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι «28» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Η σύνοδος θα
Παράλληλα, «κλείδωσε» το προβάδισμα του ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουις ντε Γκίντος,  για την ηγεσία του Eurogroup όταν λήξει η θητεία του ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ