Πέντε απρόσμενες αιτίες οργασμού στις γυναίκες

Ο γυναικείος οργασμός δεν προκαλείται μόνο από το σεξ, τον αυνανισμό ή οποιαδήποτε άλλη άμεση ερωτική διέγερση

Πέντε απρόσμενες αιτίες οργασμού στις γυναίκες
1 Sep 2014

Ο γυναικείος οργασμός δεν προκαλείται μόνο από το σεξ, τον αυνανισμό ή οποιαδήποτε άλλη άμεση ερωτική διέγερση. Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί και μερικές εντελώς απρόσμενες αιτίες.

Η πιο πρόσφατη από αυτές δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Parkinsonism and Related Disorders» και αφορούσε μία 42χρονη γυναίκα από την Τουρκία η οποία διαγνώσθηκε με νόσο του Πάρκινσον και άρχισε να παίρνει το φάρμακο ρασαγιλίνη.
Έπειτα από λίγες ημέρες η γυναίκα παρουσίαζε αυξανόμενη ερωτική διέγερση και επιθυμία που της προκαλούσαν τρεις έως πέντε φορές την ημέρα αυτόματους οργασμούς, οι οποίοι διαρκούσαν από 5 έως 20 δευτερόλεπτα.

Η γυναίκα απευθύνθηκε στον γιατρό της, στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, ο οποίος της συνέστησε να διακόψει για 5 ημέρες το φάρμακο για να δει πώς θα τα πάει και μετά να το ξαναρχίσει.

Οι οργασμοί εξαφανίστηκαν μόλις σταμάτησε το φάρμακο, για να επανέλθουν όταν το ξανάρχισε και έτσι ο γιατρός τής άλλαξε φαρμακευτική αγωγή.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι οργασμοί οφείλονταν στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο της γυναίκας. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που παίζει ρόλο-κλειδί στο Πάρκινσον, αλλά σχετίζεται και με την ευχαρίστηση.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, κατά το παρελθόν υπήρξαν αναφορές για έναν ακόμα ασθενή που είχε οργασμό με την ρασαγιλίνη (ήταν ένας άντρας και παρουσίαζε αυτόματες εκσπερματίσεις) και για άλλους που είχαν οργασμό με ορισμένα αντικαταθλιπτικά.
«Υπάρχουν όντως ορισμένα φάρμακα που μπορεί να διεγείρουν την σεξουαλική αντίδραση», λέει ο δρ Μπάρι Κομισάρουκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιού Τζέρσι και παγκοσμίου φήμης ειδικός σε θέματα οργασμού. «Όπως η ρασαγιλίνη, έτσι και αυτά ενεργοποιούν την ντοπαμίνη, η οποία απελευθερώνεται και στη διάρκεια του οργασμού».

ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Άλλες απρόσμενες αιτίες οργασμού στις γυναίκες είναι ο τοκετός, η γυμναστική, οι φαντασιώσεις και η διέγερση του ποδιού.
Τον Μάιο του 2013, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sexologies» μία δημοσκόπηση σε μαίες οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε περισσότερους από 206.000 φυσικούς τοκετούς.
Όπως είπαν, στους 668 από αυτούς (ή στο 0,3% των γεννήσεων) οι έγκυοι είχαν εκδηλώσει αισθήσεις οργασμού, ενώ 9 από τις οσονούπω μητέρες είχαν παρουσιάσει πλήρη οργασμό.
Το φαινόμενο αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι καθώς βγαίνει το μωρό, διεγείρει τις ίδιες περιοχές του κόλπου που φυσιολογικά διεγείρονται κατά τη σεξουαλική επαφή, έγραψαν οι ερευνητές.

Τον Μάρτιο του 2012, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Sexual and Relationship Therapy» μελέτη σε 370 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 63 ετών, που έδειξε πως ασκήσεις όπως τα βάρη, η κολύμβηση, οι κοιλιακοί, η ανάβαση με σκοινί, ακόμα και η γιόγκα μπορεί να προκαλέσουν ερωτική διέγερση και οργασμό.

Συνολικά υπολογίζεται ότι το 5% των γυναικών νιώθουν ερωτική διέγερση και φτάνουν στην κορύφωση όταν κάνουν γυμναστική.
Άλλη μελέτη, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου Rutgers, έδειξε πως όταν οι γυναίκες έχουν ερωτικές φαντασιώσεις, αναπνέουν βαθιά και σφίγγουν τους πυελικούς μυς τους, μπορούν να προκαλέσουν οργασμική αίσθηση σε όλο το σώμα τους (το ίδιο ισχύει και για τους άντρες, σύμφωνα με την ίδια μελέτη).
Μάλιστα, σε επίπεδο σωματικής και εγκεφαλικής αντίδρασης, η αίσθηση αυτή είναι ανάλογη με τον οργασμό που προκαλείται από την διέγερση των γεννητικών οργάνων, λέει ο δρ Κομισάρουκ.

Τον Ιούλιο του 2013, τέλος, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Sexual Medicine» η περίπτωση μίας 55χρονης από την Ολλανδία, η οποία είχε οργασμό χωρίς σεξουαλική διέγερση πέντε έως έξι φορές την ημέρα εξαιτίας νευρολογικής βλάβης στο πόδι της.
Οι γιατροί ονόμασαν την κατάσταση «σύνδρομο οργασμού από το πόδι» και είναι η μόνη καταγεγραμμένη του είδους της.

Πηγή:Neoskosmos.com