Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 2 Σεπτεμβρίου 2014


Ο απόηχος της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και οι τοποθετήσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, οι εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα μετά την παραίτηση Κεραυνού και οι συνεχιζόμενες ζυμώσεις για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επίσης προβάλλεται το θέμα με το ακατάλληλο νερό σε κοινότητες της Λευκωσίας, η λειτουργία στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η Υπουργός Εργασίας.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Ταγίπ Ερντογάν χωρίς κανένα νέο μήνυμα” γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως δεν έλαβε την επιστολή Αναστασιάδη και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για έλλειψη διάθεσης συμβιβασμού. Φιλοξενούνται και οι δηλώσεις καταδίκης από Λευκωσία και Αθήνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αύριο πραγματοποιείται τελικά η συνεδρίαση των επιτροπών εσωτερικών και οικονομικών για τις εκποιήσεις και ότι από πλευράς ΔΗΚΟ σημειώνεται πως υπάρχουν συγκλίσεις σε αρκετά σημεία. Επίσης η “Α” αναφέρει ότι για πρώτη φορά στην λειτουργία στον κατεχόμενο Αγιο Μάμα παρέστησαν δύο Μητροπολίτες και ένας Επίσκοπος αλλά και πολύ περισσότερος κόσμος.

Υπό τον τίτλο “Και  2 κράτη και μισό μισό το φυσικό αέριο” η “Σημερινή” στο κύριό της θέμα αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα και γράφει ότι ήταν στο απόγειο η προκλητικότητα και αλαζονεία του. Αλλού αναφέρει ότι ήταν βελούδινο το διαζύγιο Κεραυνού-Ελληνικής σε κρίσιμο χρόνο και ότι η Τράπεζα είναι σε αναζήτηση νέου διευθυντή. Φιλοξενούνται και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες η Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας. Σε άλλο ρεπορτάζ στην πρώτη της σελίδα η “Σ” αναφέρει ότι υπέστη έμφραγμα η Υπουργός Εργασίας και νοσηλεύεται σε κλινική.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “`Νέα απόβαση` Ερντογάν” και αναφέρει ότι οι δηλώσεις του στα κατεχόμενα προσγείωσαν ανώμαλα όσους έκτιζαν στην εκλογή του ως Προέδρου και ότι άνοιξε μέτωπο και με την Αθήνα. Αλλού αναφέρεται σε κομματικό παρασκήνιο για κοινή γραμμή σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και ότι χθες οι συναντήσεις είχαν επίκεντρο το ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα στην πρώτη του σελίδα ο “Φ” αναφέρει ότι πρόσφυγες άρχισαν να λαμβάνουν δημοτικό τέλος για ακίνητη ιδιοκτησία παρά το ότι δεν έχουν κοτσιάνια γιατί οι οικισμοί κτίστηκαν σε τ/κ γη και ότι το ΥΠΕΣ ζήτησε για το θέμα γνωμάτευση από τον Εισαγγελέα.

“Κόλπο γκρόσο” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και γράφει ότι η Κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει σχέδιο Β`, ότι τα κόμματα ετοιμάζουν έγγραφο με 13 σημεία για την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη. Αλλού αναφέρει ότι ο Ερντογάν θέλει ομοσπονδία με δύο ιδρυτικές πολιτείες και ότι κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα υποστήριξε ότι δεν έλαβε την επιστολή Αναστασιάδη. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Χ” αναφέρει ότι έπιασαν δουλειά οι δάσκαλοι στα σχολεία για να προετοιμάσουν τις σχολικές μονάδες για υποδοχή 48,000 μαθητών.

“Παραιτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας” είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που αναφέρεται στην ανακοίνωση της παραίτησης του Μάκη Κεραυνιού και την δήλωση για “κοινή απόφαση”.
Αλλού γράφει ότι παραθερίζει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο, η γνωστή Βρετανίδα τηλεπερσόνα Κόλιν Ρούνεϊ, σύζυγος του γνωστού ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνεϊ.  Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση για κατάσχεση διαβατηρίων στα σημεία εξόδου στη Βρετανία, αν υπάρχουν υποψίες ότι οι κάτοχοί τους ταξιδεύουν για να ενταχθούν στους κόλπους τρομοκρατών.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΘΝΕ)