Καθηγητές και φοιτητές από την Αυστραλία στο Πρόγραμμα Αρχαίων Ελληνικών καλούνται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Της ΖΕΤΑΣ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΥ
neoskosmos.com

Πρόσκληση συμμετοχής προς καθηγητές Πανεπιστημίου και μέσης εκπαίδευσης, αλλά και προς μεταπτυχιακούς φοιτητές ελληνιστές από την Αυστραλία στα σεμινάρια αρχαίας ελληνικής γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού απευθύνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών για το 2015. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη λήξη των καθιερωμένων σεμιναρίων του Αυγούστου στους Δελφούς, όπου συμμετείχαν 25 καθηγητές Ελληνιστές Πανεπιστημίων και μέσης εκπαίδευσης από την Τσεχία και την Σλοβενία. Εμπνευστής των σεμιναρίων αυτών στους Δελφούς είναι η πρόεδρος του ΔΣ του ΕΠΚΔ και πρύτανης της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία έχει μετατρέψει τους Δελφούς σε παγκόσμιο σημείο συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων και καλλιτεχνών από όλο τον Πλανήτη.

Το φετινό πρόγραμμα απευθύνθηκε σε καθηγητές φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης γυμνασίων και Λυκείων της Τσεχίας και της Σλοβενίας, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιμορφωτές ήταν καθηγητές Κλασικών Σπουδών της Ελλάδας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας. ΤΟ ΕΠΚΔ καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής και διατροφής στο Ξενώνα των Δελφών, ενώ οι συμμετέχοντες επιβαρύνονται μόνο με τα αεροπορικά εισιτήρια από τις χώρες καταγωγής τους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στην Αθήνα στα τηλ. 210 3312781-5, fax 210 3312786, email eccd-cl@otenet.gr. Υπάρχει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.eccd.eu

shdelfi1Μιλώντας αποκλειστικά στο “Νέο Κόσμο” ο διευθυντής του Κέντρου καθ. Αθανάσιος Μαρκόπουλος, τόνισε ότι στο πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο από το 1995, έχουν λάβει μέρος καθηγητές ελληνιστές από τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Γερμανία, τη Γαλλία, την Ρωσία, την Κύπρο, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία κ.α., ενώ φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Τσεχία μαζί με τη Σλοβενία.
Η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα τον Αύγουστο του 2015, η οποία έχει παράδοση στις Κλασικές σπουδές, αλλά στις προθέσεις μας είναι να καλέσουμε και Ελληνιστές καθηγητές Πανεπιστημίου και μέσης εκπαίδευσης μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Αυστραλία, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις Κλασικές σπουδές και την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Όσον αφορά τον Ελληνισμό της Αυστραλίας τόνισε, ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι δικοί μας άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας, παρά που ζούνε τόσο μακριά. Θα επιθυμούσα μια πιο ουσιαστική επαφή με τους καλύτερους μας πρεσβευτές στη μακρινή Αυστραλία. Είμαστε στη διάθεση τους για περισσότερα κοινά προγράμματα. Επίσης, θέλαμε φέτος να περάσουμε εκτός από την αρχαία ελληνική γραμματεία και άλλα ενδιαφέροντα προγράμματα που σχετίζονται με τον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως είναι το Βυζάντιο και η βυζαντινή τέχνη. Εγώ προσωπικά μίλησα για την εκπαίδευση στο Βυζάντιο, ενώ η καθ. Κατερίνα Νικολάου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το ρόλο της γυναίκας στην βυζαντινή κοινωνία. Επίσης, γίνονται προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά, η οποία θα είναι αφιερωμένη στους Νέους Δημιουργούς από όλο τον κόσμο, ενώ φέτος είχαμε την κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου 1912 – 1914.

Οι φετινές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Νοέμβριο στην Αθήνα στο Νομισματικό Μουσείο με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ε. Βενιζέλου. Ακόμη, φέτος τον Οκτώβριο διοργανώνεται στους Δελφούς το παγκόσμιο συνέδριο για τον Σαμανισμό με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, ότι το ΕΠΚΔ είναι ένας μείζον πολιτιστικός οργανισμός, ο οποίος έχει διοργανώσει παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνέδρια υψηλών προδιαγραφών όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει, παρά τη κρίση, με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του, να προσφέρει στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό τομέα.

Ο καθ. David Movrin από το Πανεπιστήμιο Λιουμπλιάνας Σλοβενίας, είχε δυο εισηγήσεις με θέμα “Teaching Classical Greek – One Experience with Grammar -based and Literature-oriented Introductory Textbooks” και “Its all Greek to me-Classics in Slovenia between 1945 and 1990”. Τόνισε μιλώντας στο “Νέο Κόσμο”, ότι έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής του δραστηριότητας, είναι θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού, αρχαίου και νέου, είναι λάτρης του Πλάτωνα και η Πλατωνική Πολιτεία είναι το σήμα κατατεθέν στη καριέρα του. Από τις ηρωίδες του αρχαίου ελληνικού δράματος δηλώνει λάτρης της Εκάβης – Hecuba, επειδή είναι η απόλυτη looser, είναι η γυναίκα που χάνει τα πάντα αλλά δεν σκύβει το κεφάλι της, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας δυναμικής με όλα τα συναισθήματα – αγάπη, πίστη, πόνος, χαρά, απώλεια, εκδίκηση. Με μεγάλη περηφάνια δηλώνει, ότι έχει μεταφράσει από τα αρχαία ελληνικά όλα τα έργα του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και του Αισχύλου. Για τους Δελφούς, υπογράμμισε, ότι δικαίως είχε την φήμη του “ομφαλού της γης” στον αρχαίο κόσμο με τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα – το στάδιο, το θέατρο, ο ναός της Αθηνάς Προναίας και ο ναός του Απόλλωνα.

Η καθηγήτρια Marketa Kulhankova, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπρνο της Τσεχίας, μίλησε στους Δελφούς για τη λογοτεχνία στις μοναστικές πολιτείες του ευρύτερου Βυζαντινού χώρου. Αναφερόμενη στη φετινή συμμετοχή της, τόνισε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη από το πρόγραμμα, τη φιλοξενία στους Δελφούς, τις περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, το Αρχαιολογικό μουσείο με τις σπάνιες συλλογές του. Εξήρε τη σημασία των εδρών Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό για την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά δυστυχώς διαπίστωσα, είπε, τώρα ίσως λόγω της κρίσης μια κάμψη από τους φοιτητές της χώρας μας προς τις σπουδές αυτές και αυτό μετά το μεγάλο μπουμ της δεκαετίας του ’60.