Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν για Κυπριακό

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τα κατεχόμενα σχολίασε πως το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα αν η Ελλάδα «κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία» εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Για «απογοητευτικές» δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την «εμμονή» της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική» της εναντίον της Κύπρου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προαπαιτεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Λευκωσίας.

Το ΥΠΕΞ κατηγορεί παράλληλα τον τούρκο πρόεδρο για απόπειρα εξίσωσης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη με «τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό», κάνοντας λόγο για «νομικά αβάσιμο» και «πολιτικά απαράδεκτο» παραλληλισμό.

«Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους», συνεχίζει ο κ. Κούτρας.

Τέλος, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία, εφόσον όντως επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει «κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια » στην κυπριακή ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.