Συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στην Ουαλία την Πέμπτη

Αθήνα
Σε ουδέτερο έδαφος αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τις προκλητικές του δηλώσεις.
Τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ζήτησε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, ενώ η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ειπώθηκε η φράση-«κλειδί» από τον κ. Αναστασιάδη, ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».
Η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα -μία άποψη την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές.
«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ.Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν.Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

H τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013, οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε το πρωί της Τετάρτης μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τη στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στη Σύνοδο Κορυφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ξεχωριστές συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους.

Newsroom ΔΟΛ