Κοντά στη Μαριούπολη οι αυτονομιστές εν μέσω εξαγγελιών για εκεχειρία

Κίεβο, Ουκρανία
Στρατιωτικές ενισχύσεις έχει στείλει η Ουκρανία στην Μαριούπολη, εν αναμονή επίθεσης από φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτονομιστές με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προελαύνουν προς τo στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα. Στην πόλη ζουν και χιλιάδες έλληνες ομογενείς.

Νωρίτερα, εκρήξεις ακούστηκαν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι, την οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες, στήλες μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από την πόλη.
«Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα» δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας ανταποκριτής του Reuters άκουσε τουλάχιστον δέκα εκρήξεις.

Πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, πυρά πυροβολικού έπληξαν εκ νέου την πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα τουλάχιστον μία γυναίκα να χάσει τη ζωή τους.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε λίμνες αίματος σε συντρίμμια κτιρίων στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Τουλάχιστον πέντε κτίρια, ανάμεσά τους και μια εκκλησία, χτυπήθηκαν και τζάμια έσπασαν σε μεγάλη έκταση. Ήταν ορατές τρύπες από θραύσματα σε τοίχους.

Κι ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, Ποροσένκο και Πούτιν προαναγγέλλουν εκεχειρία.

Την Παρασκευή η Ουκρανία θα έχει συνομιλίες στο Μινσκ με φιλορώσους αυτονομιστές. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία και να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός μέχρι το μεσημέρι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters