Ο άνθρωπος που επέζησε από μαζική εκτέλεση των τζιχαντιστών στο Ιράκ – “Έκανα τον νεκρό για να γλιτώσω”

– Συγκλονιστική μαρτυρία του μοναδικού επιζώντα της μαζικής εκτέλεσης του Ιουνίου στο Τικρίτ
– “Μας χώρισαν σε ομάδες και εκτελούσαν κατά κύματα”
– Χάρισαν τη ζωή μόνο σε όσους ήταν σουνίτες και δολοφόνησαν όλους τους σιίτες
– Δεν δίνουν χαριστική βολή οι τζιχαντιστές για να αφήνουν τα θύματά τους να υποφέρουν

Είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του 23χρονου Ali Hussein Kadhim, ενός σιίτη Ιρακινού στρατιώτη. Ενός από τους εκατοντάδες που απήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο από τους τζιχαντιστές στην πόλη Τικρίτ στο Ιράκ και οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες στρατιώτες υπήρχαν και σουνίτες. Σε εκείνους χαρίστηκε η ζωή. Όχι όμως και στους σιίτες, όπως ο Ali Hussein Kadhim. Εκείνοι στήθηκαν στον τοίχο. Στον τοίχο ενός από τα παλάτια που κάποτε έζησε ο Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι τζιχαντιστές έστησαν τους σιίτες που θα εκτελούσαν σε μια σειρά κατά ομάδες. Ο Ali Hussein Kadhim ήταν ο τέταρτος στη σειρά του. Το εκτελεστικό απόσπασμα πήρε θέση. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν. Το αίμα του πρώτου άνδρα που εκτελέστηκε γέμισε το πρόσωπο του 23χρονου στρατιώτη.

«Είδα την κόρη μου να φωνάζει “Μπάμπα, μπαμπά”», λέει για τη δραματική στιγμή της εκτέλεσης. Ένιωσε τη σφαίρα να περνά κοντά από το κεφάλι του και ενστικτωδώς έπεσε στον φεσκοσκαμμένο μαζικό τάφο. “Απλά προσποιήθηκα ότι χτυπήθηκα”, λέει.

Ένας από τους εκτελεστές περπάτησε ανάμεσα στα πτώματα για να δώσει χαριστικές βολές. Είδε έναν από τους άνδρες να αναπνέει και ετοιμάστηκε να τον πυροβολήσει. Όμως τότε, ένας άλλος τζιχαντιστής του φώναξε: “Άστον να υποφέρει. Είναι άπιστος. Άστον να αιμορραγήσει”.

Ο Kadhim περίμενε τέσσερις ώρες κρυμμένος ανάμεσα στα πτώματα και όταν βράδιασε αποφάσισε να σηκωθεί. Κοντά στο σημείο της εκτέλεσης βρίσκονταν η όχθη του ποταμού Τίγρη. Εκεί κρύφτηκε και βρήκε έναν άλλο άνδρα, τον Αμπάς, που είχε χτυπηθεί από τους τζιχαντιστές και ριχθεί στο ποτάμι.

Έμειναν εκεί τρεις μέρες. “Τρεις μέρες κόλαση” λέει ο 23χρονος που έτρωγε φυτά και έντομα για να επιζήσει και να καταφέρει να γυρίσει στη γυναίκα, την 4 ετών κορούλα του και τον νεογέννητο γιο του.

Όταν αποφάσισε να φύγει, ο βαριά τραυματισμένος Αμπάς τον παρακάλεσε να γυρίσει για εκείνον. Κι αν δεν μπορούσε, να πει την ιστορία τους.

Ο Kadhim χρειάστηκε τρεις εβδομάδες και ένα ταξίδι μέσα από υπόγεια τούνελ και τη βοήθεια Σουνιτών για να φτάσει στο σπίτι του. Τον 23χρονο προστάτευσε στο ταξίδι του ο αρχηγός μιας σουνιτικής φυλής.

NewsIt.gr