Τελικά το σουτιέν δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Νέα Υόρκη
Τελικά το είδος του στηθόδεσμους αλλά και το χρονικό διάστημα χρήσης του μέσα στην ημέρα, δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του 14C6EE3FA815910B189190B4136FE346μαστού αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Η επιδημιολογική μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών «Fred Hutchinson», έρχεται να διαλύσει τις κατά καιρούς φοβίες των γυναικών ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην υγεία των μαστών τους το αν θα φορούν σουτιέν (κυρίως αυτά με ειδική ενίσχυση) ή όχι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λου Τσεν, μελέτησαν περίπου 1.500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 55-74 ετών, από τις οποίες τα δύο τρίτα είχαν καρκίνο του μαστού και οι υπόλοιπες όχι.

Οι επιστήμονες έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις, συνέλεξαν πλήθος πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό και ειδικότερα για τις συνήθειες κάθε γυναίκας, όσον αφορά την χρήση ή μη στηθόδεσμων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πότε ακριβώς κάθε γυναίκα ξεκίνησε να φοράει σουτιέν, τι είδους (σκληρό ή μαλακό), τι μέγεθος, αν οι συνήθειές της σε αυτό το θέμα είχαν αλλάξει στην πορεία της ζωής της κ.α.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο στηθόδεσμος δεν αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η διαπίστωση αυτή «πρέπει να καθησυχάσει τις γυναίκες που φορούν στηθόδεσμο», υπογραμμίζεται στο κείμενο που συνοδεύει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ανησυχίες μήπως η συχνότερη εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις ανεπτυγμένες χώρες, σε σχέση με τις φτωχότερες, επηρεάζεται από τη χρήση του σουτιέν. Η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος να «ενοχοποιούνται» ούτε τα σουτιέν με μπανέλες (για τα οποία είχν εκφραστεί οι περισσότεροι φόβοι), ούτε κανένα άλλο είδος στηθόδεσμου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr