Ανησυχία για τους ομογενείς της Μαριούπολης

Ενώ η  Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία το απόγευμα της Παρασκευής, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη της Μαριούπολης.  Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη -το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική- πληροφορία την οποία διέψευσε το Κίεβο.

Την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει ούτε το έλληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, πηγή του οποίου είπε στην ΡΗΡ ότι “η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε κάποια προάστεια της Μαριούπολης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για κατάληψη της πόλης”. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή του Υπουργείο καθώς λογικό είναι να εκφράζονται από διάφορες πλευρές και ανησυχίες για την τύχη των ομογενών μας σε περίπτωση που ήθελε γενικευθούν οι συγκρούσεις στην πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της απώθησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Μαριούπολης. «Το πυροβολικό μας έφθασε και αναπτύχθηκε εναντίον των (φιλορώσων) ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Γιούρι Χοτλουμπέι μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριούπολη είναι ένα από τα κυριότερα κέντρα του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής ‘Ενωσης και στην πόλη ζουν και δεκάδες χιλιάδες ομογενείς. Στις 28 Αυγούστου, με απόφαση της κυβέρνησης η έδρα του ελληνικού Προξενείου μεταφέρθηκε από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης», όπως υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή του ΥΠΕΞ είπε στην ΡΗΡ ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς ομογενών. “Δεν έχει αναφερθεί επί του παρόντος κανένα περιστατικό στο οποίο να εμπλέκονται ομογενείς”, τόνισε.

Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 18:00  το απόγευμα της Παρασκευής (5 Σεπτεμβρίου) και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαινόταν να τηρείται την νύκτα της Παρασκευής,  αν και σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν στην περιοχή του Ντονέτσκ.  Η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατεστραμμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Χάιντι Ταλιαβίνι.

Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος» της τήρησης της συμφωνίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία». O Ποροσένκο δήλωσε επίσης ότι η απελευθέρωση κρατουμένων πιθανόν θα γίνει σήμερα Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των «ρωσικών δυνάμεων και των ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ηγέτης των αυτονομιστών είπε ότι η εκεχειρία που υπεγράφη δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ΡΩΣΙΑ
Το Κρεμλίνο καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα η τήρησή της να είναι υπό στενή παρακολούθηση. Την ίδια ώρα τo ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία.  Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός υπεγράφη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήσαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε την κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι «η αξιόπιστη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση και επαλήθευση είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή εφαρμογή» της εκεχειρίας.

ΟΙ ΗΠΑ

Αισιόδοξος, αλλά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό ο Ομπάμα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας. “Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αυτονομιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», είπε ο Ομπάμα.

ΤΟ ΝΑΤΟ

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός καλωσόσε τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα ισχύσουν μέχρι να εφαρμοστεί σχέδιο ειρήνης.  «Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά εάν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός ή εάν περιλαμβάνει και μία δέσμευση» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

ΡΗΡ με πληροφορίες από ΔΟΛ, Associated Press.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Απο παλαιότερη εκδήλωση ομογενών στη Μαριούπολη.