Τα μάτια στραμμένα στην Αμφίπολη με προσμονή

– Συνεχίζονται οι εργασίες στο λόφο του Καστά για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων – Η αστυνομική δύναμη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί – Ο δήμος θα διαθέσει ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος για να φωταγωγηθεί ο χώρος – “Ο τάφος κρύβει κάτι μεγάλο” είπε για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Μ. Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο: Δώστε λεφτά για τις ανασκαφές

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες, για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στο λόφο του Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους και την επιστημονική ομάδα, που πλαισιώνει την Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, να βρίσκονται επί ποδός και σήμερα Σάββατο.

Οι εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, για την αφαίρεση των επιχώσεων, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιούνται πάντα υπό το βλέμμα πάντα της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Την ίδια ώρα αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών, που επισκέφθηκαν και σήμερα το λόφο Καστά για να δουν, έστω και από μακριά, τμήμα του περιβόλου του Τύμβου. Η αστυνομική δύναμη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών να αλλάζουν αλλεπάλληλα βάρδιες, ενώ όπως έγινε γνωστό στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, “από τη Δευτέρα ο χώρος θα φωταγωγηθεί με ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος που θα διαθέσει ο δήμος, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευτεί από τα βλέμματα, όχι μόνο των περιέργων, και κατά τις βραδινές ώρες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιολόγοι, μετά και τη σημερινή αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στο εσωτερικό του μνημείου, φέρεται να βρίσκονται μπροστά σε σφυρηλατημένες περίτεχνα κομμένες πέτρες, μάρμαρα, κάτι το οποίο αποφεύγει να επιβεβαιώσει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες, περιγράφοντας αναλυτικά τα νέα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Σαμαράς: Κρύβεται κάτι μεγάλο

“Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, προχωρούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ.

“Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει ο τάφος, αλλά ένας μακεδονικός τάφος με αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι μεγάλο και ακόμα μια επιβεβαίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”, είπε και άσκησε κριτική στους “μίζερους” που προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία του. Πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν να σιγήσουν, ύστερα από τη διεθνή συγκίνηση, που προκάλεσε.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις “προσπάθειες των Σκοπιανών, που χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες” για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και σημείωσε πως αποδεικνύεται ότι “τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια”.

Στήριξη της Ιταλίας για τις ανασκαφές

Στο μεταξύ, ο Μανώλης Γλέζος  κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας στο αίτημά του για ευρωπαϊκή ενίσχυση των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Μετά την παρέμβασή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ανέφερε ότι “Με το ίδιο πάθος θα ζητούσα ευρωπαϊκή ενίσχυση και για μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πομπηία”, η Ιταλίδα υπουργός Πολιτισμού, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει το αίτημά του για ευρωπαϊκή ενίσχυση σχετικά με τις έρευνες.

Ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ακόμη την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις γιατί όπως είπε υπάρχει κίνδυνος, τα ευρήματα να αλλοιωθούν αν δεν γίνει έγκαιρη παρέμβαση μετά την ανακάλυψή τους.