Ισχυρές εκρήξεις στη Μαριούπολη «ροκανίζουν» την εκεχειρία

Κίεβο, Ουκρανία
Πυρά πυροβολικού δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση τους πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής.Την τελευταία εβδομάδα στη Μαριούπολη είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μία βιομηχανική εγκατάσταση, ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε ουκρανός αξιωματούχος στο Reuters

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντονέτσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντονέτσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters