Σαμαράς: Ούτε άλλα δανεικά ούτε μνημόνια – Θα ανακουφίσουμε τους Έλληνες από την ανεργία και την υπερφορολόγηση

Χωρίς νέα μνημόνια και νέα δανεικά θα προχωρήσει σύντομα η Ελλάδα εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους πιέζουν για ένα νέο μνημόνιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για όσα έγιναν πριν τον Ιούνιο του 2012 αλλά και για τα λάθη που έγιναν από το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση. Η χώρα πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν».

«Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της» – Αντώνης Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει την τελική έξοδο από την κρίση, να ολοκληρώσει τα μνημόνια με διαρθρωτικές αλλαγές, να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ιεραρχήσει στους δημοσιονομικούς της στόχους και προχωρά με γοργά βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές και στο τέλος του μνημονίου. «Αποδείξαμε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δουλεύει, τώρα πρέπει να γίνει αισθητή η μεγάλη στροφή όρος ανάπτυξη χωρίς να παρεκκλίνουμε από δημοσιονομικούς μας στόχους. Η ανάπτυξη είναι αναγκαία για Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην ξανακυλήσουμε σε ύφεση».

Αφού μίλησε για ταύτιση απόψεων με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση δείχνουν ότι το αίτημα για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά αίτημα που υλοποιείται.

Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ δείχνει ότι γίνονται βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και την επικροτούμε.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έχει κάνει βήματα που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητα. Οι δύο χώρες μας, όπως και η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης για την κρίση στην Ουκρανία και την υποτροπή στη Συρία. «Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να υιοθετήσει πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας. Για να ασκήσει θετική επιρροή, πρέπει να είναι ενωμένη και μέσα από τις κρίσεις να βγει ακόμη πιο ενωμένη».

Κοέλιο: Αλληλεγγύη και σεβασμός προς τον ελληνικό λαό

Γνώστης των δυσκολιών που βιώνει ο ελληνικός λαός δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του.

Αρχικά, ο κ. Κοέλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και αποθέωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε «ο κ. Σαμαράς κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου. Κύριε πρωθυπουργέ, εξασφαλίσατε μία σταθερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταβάλατε μία τεράστια προσπάθεια για να τηρήσει η Ελλάδα τη συμφωνία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αλλά μπορούμε πια να τον κάνουμε μόνοι μας. Είχα πει από την αρχή ότι το πρόγραμμα και τις αλλαγές τις κάνουμε όχι για την τρόικα αλλά για την Πορτογαλία».

Και συνέχισε: «Έχω γνωρίσει το τεράστιο κοινωνικό κόστος που είχε το πρόγραμμα προσαρμογής στον λαό και κυρίως, η ανεργία. Η κατάσταση της απασχόλησης έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει το πιο επιτακτικό ζήτημα. Με την ανεργία πλήττονται οι προοπτικές της μελλοντικής μας ανάπτυξης. Το πρόβλημα λύνεται αν τα μέτρα που θα ληφθούν είναι διαρθρωτικά για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα.

Έτσι αντιμετωπίσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής στην Πορτογαλία. Όταν τα νούμερα της ανεργίας είναι τόσο μεγάλα, είναι δύσκολο για τους λαούς να κατανοήσουν τον σκοπό των θυσιών που έχουν κάνει. Στην Πορτογαλία, η οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε τρίμηνα και η ανεργία μειώνεται τους τελευταίους μήνες. Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ότι εφέτος θα μπει σε φάση ανάπτυξης.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, γιατί κατάλαβαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει, όπως και η Ισπανία που δεν ήταν σε πρόγραμμα. Αν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Κοέλιο σημείωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ NeswIt.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ