Σαμαράς: Οι πολιτικές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε νέο μνημόνιο

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι πολιτικές που εξαγγέλλει οδηγούν αυτομάτως σε νέο μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους όρους

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο “λεφτά υπάρχουν” που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο! Εμείς βγαίνουμε από το μνημόνιο οριστικά και δεν θα ξαναχρειαστούμε δανεικά. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ…».

Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς, αν και είπε ότι εκτιμά τον Φώτη Κουβέλη και απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, τόνισε πως είναι πολύ πιο πιθανή από όσο πριν από έξι μήνες, η συγκέντρωση 180 ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη, ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή. «Και μόνο που είπαν κάτι τέτοιο είναι άθλιο, αισχρό και υβριστικό για τους Έλληνες βουλευτές. Προσπαθούν να “τρομοκρατήσουν” τους βουλευτές, ώστε να μη βγει Πρόεδρος. Η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει… Απλά υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα την πολιτική μας ζωή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές, καθώς όπως σημείωσε θα προκαλούσαν πολιτική ανωμαλία και αβεβαιότητα που θα κατέστρεφε ότι χτίστηκε τα τελευταία χρόνια. «Για φανταστείτε την στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο να γίνουν εκλογές, με την αντιπολίτευση να ζητά να επιστρέψουμε ξανά σε όργιο “παροχών”! Για σκεφθείτε, πριν ακόμα τις εκλογές, τι αναστάτωση θα δημιουργηθεί… Που θα μας πάνε οι αγορές. Και πόσο πίσω θα μας πάει όλο αυτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Σαμαράς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά και διεμήνυσε ότι η τρόικα θα φύγει με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Όλα αυτά χάρη στην επικείμενη, νέα, αναδιάρθρωση του χρέους, την ήδη καλή πορεία του σχεδίου εξόδου στις αγορές και την δημοσιονομική εξυγίανση, λόγω της οποίας θα αρχίσουν από φέτος οι φοροελαφρύνσεις και θα αυξηθούν οι δόσεις στις ρυθμίσεις για τα χρέη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά! Και δεν θα μπορούσε να υπογράψει “νέο μνημόνιο” για χρήματα που δεν χρειάζεται. Με την λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει. Όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να γίνουμε ξανά “φυσιολογική” χώρα».

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως δεν φταίει ο Γιάννης Στουρνάρας για τα λάθη στον συγκεκριμένο φόρο, χαρακτηρίζει ως μικρής σημασίας τις παραφωνίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, όπως είπε, των βουλευτών και παρέχει πλήρη στήριξη στον Γκίκα Χαρδούβελη.

«Ο φόρος ακινήτων μειώνεται κάθε χρόνο για τους περισσότερους, θα συνεχίσει να μειώνεται και πλέον πληρώνουν όλοι. Εκείνο που τον έκανε δυσβάστακτο – πράγματι – είναι ότι συνέπεσε με άλλους φόρους μαζί. Κι ότι πληρώθηκαν σε δύο χρόνια όσα δεν είχαν πληρωθεί τα τρία προηγούμενα. Αλλά αυτό τελειώνει πια», λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά στη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, που θα δώσει, όπως είπε, ώθηση στις επενδύσεις και την ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα θα πάρει «πιστοποίηση» για την βιωσιμότητα του χρέους. Άλλωστε, ανεπισήμως, ήδη πολλοί το θεωρούν βιώσιμο, οι διεθνείς αγορές ήδη το αναγνωρίζουν αυτό, οι διεθνείς οίκοι το αναγνωρίζουν επίσης και πολύ σύντομα θα υπάρξει και επίσημη πιστοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο κ. Σαμαράς μέμφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκίστικη πλειοδοσία σημειώνοντας «Να ρωτήσω κι εγώ: γιατί 751 και όχι 1.000 (ευρώ); Θέλετε να μπούμε σε τέτοια “πλειοδοσία”; Αντέχει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας υψηλότερο βασικό μισθό; Ή αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία; Το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη, να μπορέσουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να παίρνουν σιγά-σιγά αυξήσεις. Σε όλη την κλίμακα, όχι μόνο την εισαγωγική».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι, παρά τις διαφωνίες τους, έχουν κατορθώσει να συνεννοούνται και να κάνουν μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πολλά για το καλό του τόπου, παρότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι δύο διαφορετικά κόμματα. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει μελλοντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα θυμίζει… τσίρκο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με ποιόν από όλους τους ΣΥΡΙΖΑ; Με εκείνον που λέει ότι θα βγει από το ευρώ ή με εκείνον που λέει ότι θα παραμείνει; Ή με εκείνον που ακόμα το… σκέπτεται; Με εκείνον που λέει ότι θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ ή με εκείνον που λέει ότι για την ώρα δεν πρέπει, ίσως αργότερα, θα δούμε; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν “μεγάλος συνασπισμός”. Μάλλον το “Μεγάλο μας τσίρκο” θα θύμιζε!».

Τέλος, για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε αποκαλύψεις στις εκδηλώσεις για τα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας τον Οκτώβριο, ενώ χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία την ανάληψη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης – του καλύτερου χαρτοφυλακίου που πήρε ποτέ η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – καθώς συνδέει την εσωτερική ασφάλεια στην Ευρώπη με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

newpost.gr