Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ

Αθήνα

Άμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας  ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική σωτηρία της Ελλάδας, αλλά και πρόκληση για την αναγκαία πολιτική στροφή στην Ευρώπη.

Εξήγγειλε μεταξύ άλλων κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και πρόγραμμα για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό αμοραλισμό.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Κατά την παρουσίαση του κοστολογημένου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο πως «όχι μόνο δεν λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών.

«Εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία. Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί στον ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds».

Υπενθυμίζοντας την στάση της κυβέρνησης στις κατά καιρούς προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης σημείωσε ότι τώρα η ίδια η Ευρώπη στρέφεται προς τις προτάσεις αυτές για να σντιμετωπίσει την κρίση που όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, είναι παρούσα και υποτροπιάζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Για το χρέος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για έξοδο από την κρίση χωρίς απομείωσή του και ότι με την επιχειρηματολογία του ουσιαστικά δεν υπάρχει αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.

Επίσης, χαρακτήρισε Σαμαρά και Βενιζέλο ως «υπάκουους μαθητές και γραμματοκομιστές των γερμανικών συμφερόντων», ενώ σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοικτό το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Ισχυρή εντολή για αυτοδυναμία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «ισχυρή εντολή επιθετικής διαπραγμάτευσης» με στόχο:

1. Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, «όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 να γίνει και για την Ελλάδα το 2014».

2. «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

3. Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

4. Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

5. Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

6. Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Παρουσιάζοντας το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής νίκης του κόμματός του και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Σημείωσε ότι το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

 • Το πρόγραμμά για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ)
 • Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
 • Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
 • Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει:

1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Αναλυτικά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης με επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.

Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Προβλέπεται και σταδιακή -ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες- αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους.

6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο αντί για 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει:
1. Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία:

 • Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την αμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014
 • Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
 • Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
 • Αμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
 • Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
 • Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.
 • Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

2. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον 30% εώς 35%.Ο ΦΜΑΠ δεν θα αφορά την α’ κατοικία (εκτός από περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών), θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.

3. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

4. «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», που θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως γενική αρχή θα ισχύει ότι η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν θα ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Εξήγγειλε τη δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες.

Είπε ακόμη ότι θα απαγορευθεί νομικά η πώληση ή η εκχώρηση δανείων σε distress funds. «Δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα διακαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες» έχοντας τον πρώτο λόγο στη διοίκησή τους. Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών τραπεζών ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την επ’ αόριστον παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για την α’ κατοικία αξίας ως 300.000 ευρώ.

5. Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, υιοθετώντας την εκτίμηση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ότι το μέτρο θα φέρει αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75% και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει:

1. Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις για τις μαζικές απολύσεις και την ενοικίαση εργαζομένων.

2. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας δύο ετών, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

3. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Παρουσιάζοντας τον τέταρτο πυλώνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αναγκαία ανασυγκρότηση του κράτους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με αλλεπάλληλους κύκλους απολύσεων, που πολλές φορές είναι παράνομες. «Αυτές οι παρανομίες να είστε βέβαιοι ότι θα πάψουν να υπάρχουν. Είναι ελάχιστου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ αποδιαρθρώνουν πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία του κράτους».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα αποκατασταθούν όσοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν. Ειδική αναφορά έκανε στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει:

α. Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης με συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου, σταδιακή αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης και έκδοση ειδικών ομολόγων έργου από την ειδική αναπτυξιακή τράπεζα.

β. Εισαγωγή θεσμών όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Επισης, ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας, περιστολή της βουλευτικής ασυλίας και κατάργηση του νομικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

γ. Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι θα δημιουργηθεί μια «πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση».

Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα χρήματα για το «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας» θα εξοικονομηθούν ως εξής:

 • Από τα 68 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας. Εκτιμάται ότι τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία θα μπουν περίπου 3 δισ. ευρώ.
 • Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την «ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού», καθώς και αναβάθμιση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή.
 • Το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
 • Το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δισ. στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκατ. ευρώ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Επίσης, είπε ότι για την αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, «η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει» και εξήγγειλε κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν είπε αυτά που θα ήθελε να γίνουν, αλλά αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν. «Δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Νένα Σώκου

Newsroom ΔΟΛ

Βούλτεψη: Ο κ. Τσίπρας εκτοξεύθηκε στον αστερισμό του «τζάμπα»

Αθήνα

«Λεφτά υπάρχουν διακήρυξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ», ήταν το πρώτο σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη για την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Εκτοξεύθηκε στον αστερισμό του τζάμπα» μοίρασε δωρεάν ρεύμα, μισθούς, συντάξεις, σπίτια, χάρισε δάνεια, ίδρυσε τράπεζες, πρόσθεσε.

«Και τελικά… επανίδρυσε και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Βροχή έπεσαν σήμερα τα δισεκατομμύρια από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης», είπε η κυρία Βούλτεψη.
Η Σ.Βούλτεψη μίλησε για υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού, ενώ κατέληξε «είναι πια σίγουρο πως αυτός ο μάγος θα μετατρέψει τα ευρώ σε δραχμές». Η δήλωση της Σ.Βούλτεψη «Λεφτά υπάρχουν διακήρυξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. »Εκτοξεύθηκε στον αστερισμό του «τζάμπα», μοίρασε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, κουπόνια σίτισης, σπίτια, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων, εισιτήρια λεωφορείων. » Χάρισε δάνεια, εξαφάνισε τους φόρους, ίδρυσε τράπεζες, «γέννησε» εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τελικά… επανίδρυσε και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. » Βροχή έπεσαν σήμερα τα δισεκατομμύρια από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. » Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε 9 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο, την ώρα που είναι βέβαιο ότι με το απατηλό «πρόγραμμά» του θα έχουμε φύγει από το ευρώ. » Υποτιμώντας τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως έχει για αρχηγό κάποιο μάγο.

» Με τη διαφορά ότι είναι πια σίγουρο πως αυτός ο μάγος θα μετατρέψει τα ευρώ σε δραχμές!»