Βενιζέλος: Φεστιβάλ ανευθυνότητας και παροχολογίας οι εξαγγελίες Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «φεστιβάλ ανευθυνότητας και παροχολογίας» και, απευθυνόμενος σε κομματικά στελέχη, τόνισε ότι η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εξηγεί γιατί είναι εθνική και ηθική υποχρέωση η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε σεβασμό στους θεσμούς με αφορμή την προεδρική εκλογή, σημείωσε ότι το θέμα θα καταστεί επίκαιρο όταν έρθει ο χρόνος, με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας μιας «νοσηρής» κατάστασης και «ανιστόρητης» συζήτησης σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας».

«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς, που δυστυχώς τα ‘χουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν, πληρώνονται τελικά», είπε και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει «αυτή η ανιστόρητη συζήτηση».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η χτεσινή ομιλία του «είναι μια βαθιά ασέβεια στις θυσίες, τις ταλαιπωρίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού». Έκανε λόγο για «φεστιβάλ ανευθυνότητας, παροχολογίας», για στυλ «του μαυρογυαλούρου», του «δώσε κι εμένα μπάρμπα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, η στάση αυτή αποκαλύπτει κάτι «ενδόμυχο» για τον ΣΥΡΙΖΑ: την έλλειψη πίστης ότι μπορεί να κληθεί σύντομα να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται, «γιατί αν είχαν την βεβαιότητα ότι θα κληθούν να εφαρμόσουν έστω κατ’ ελάχιστο αυτά που υπόσχονται θα ήταν φειδωλοί».

Αναφερόμενος στο «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό είχε ειπωθεί τότε σε άλλα συμφραζόμενα και σε άλλες συνθήκες, για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι αυτός είναι τώρα που «τα δίνει όλα», αναφέροντας: «Αλέξη δώσ’ τα όλα» και επικρίνοντας τον ότι δεν μίλησε καθόλου για διαρθρωτικές αλλαγές, νέο παραγωγικό μοντέλο, σύγχρονο κράτος. «Αυτοί που επαγγέλλονται το νέο έρχονται και παρουσιάζονται ως συνεχιστές της χειρότερης εκδοχής της μεταπολιτευτικής φαυλότητας», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα σχετικά με τις θέσεις που παρουσίασε αναφορικά με το χρέος και είπε συνολικά ότι με αυτά που ανέφερε «τινάζεται η μπάνκα στον αέρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προτείνει να μπούμε για δεκαετίες στην απόλυτη εξάρτηση από το ΔΝΤ και την τρόικα, να γίνουμε μια χώρα χωρίς ανεξαρτησία, χειραφέτηση και ουσιαστική ισοτιμία. Διερωτήθηκε δε: «Οι εταίροι μας δεν θέλουν να βοηθήσουν της φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά θα υποκύψουν στη γοητεία του ευρωσκεπτικισμού;».

Αντιπαραβάλλοντας το αποτέλεσμα του PSI με όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «αυτό που προτείνει είναι ένας δήθεν τσαμπουκάς που μας φέρνει σε σύγκρουση με λαούς και κοινοβούλια, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μας απομονώνει», ανοίγει μέτωπα με τους άλλους λαούς, κρεμάει στα μανταλάκια τη χώρα διεθνώς και την αφήνει έρμαιο της τρόικας. Γιατί, όπως συνέχισε, «τι νομίζουν; ότι θα πάρουν το κούρεμα του χρέους χωρίς όρους;».

«Τέτοια φαντασίωση αγγίζει τα όρια της ιστορικής αλαζονείας; Πού έχουν μάθει τη διαπραγμάτευση και κάνουν μαθήματα;», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα αναφορικά με τη στάση της κυβέρνηση σχετικά με το ψήφισμα στον ΟΗΕ, είπε ότι ακολουθήθηκε η ήπια γραμμή που ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά κράτη και διερωτήθηκε ρητορικά εάν η λύση για το χρέος θα γίνει μεταξύ της Ελλάδας και των λατινικών χωρών ή με τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ή λένε συνειδητά ψέματα, εξαπατούν, ασεβούν σε σχέση με τις θυσίες και τις αγωνίες ή δεν έχουν συνείδηση της κατάστασης και των συσχετισμών ή είναι συνδυασμός και των δύο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση να εγγυηθούμε και πάλι την ομαλή πορεία της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «η πρόκληση της ιστορίας συνεχίζεται» και πως «στα τελειώματα αυτό γίνεται πιο κουραστικό αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή», για να υποστηρίξει πως με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας «εξηγεί γιατί είναι εθνική και ηθική υποχρέωση τη ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα».

Η πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Τα στελέχη αυτά αναλαμβάνουν την προσπάθεια οργάνωσης του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και θα μετέχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου, σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο. «Επειδή είμαστε υπεύθυνοι θεσμικά αλλά όχι αφελείς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε άλλο ενδεχόμενο», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ