Τσίπρας: Δεν μοιράσαμε παροχές, καταθέσαμε πρόγραμμα με αναπτυξιακή λογική

Αθήνα
Αυστηρή απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε από το Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για «εκλογές χθες».

Ζητάμε «εκλογές χθες» γιατί μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε σε όσους άσκησαν κριτική, χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές του εξαγγελίες ως «παροχές».

«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε, σχετικά με τα μέτρα σίτισης και παροχής ρεύματος που εξήγγειλε, αν είναι παροχή «να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι γύρω μας».

«Χθες δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία διαφορετική συνολικά για το πώς θα βγούμε από την κρίση, με μία αναπτυξιακή λογική, η οποία στηρίζεται στην τόνωση της απασχόλησης, την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μία σειρά δράσεων για ενίσχυση της ζήτησης.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για παροχές, αλλά για ένα πρόγραμμα σε διαφορετική λογική, το οποίο, επιπλέον, δεν στηρίζεται σε δανεισμό, αλλά σε ανακατανομή υπαρχόντων πόρων.

«Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια (…) Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης πως «ό,τι έχουμε δεσμευτεί σε σχέση με την ΕΡΤ ισχύει» και ότι το σχετικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα του «θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες» με τη νέα ΕΡΤ να διοικείται σε μεγάλο μέρος και από τους εργαζόμενους της, στα πρότυπα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως είπε.

Newsroom ΔΟΛ