Αντώνης Σαμαράς: Η Αμφίπολη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδα- Ζήτησε και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον επαναπατρισμό από το Μουσείο Γκετί, του χειρογράφου του 12ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου το χειρόγραφο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο θα συνεχισθούν έως και την Πέμπτη.

Επιπλέον, κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογράμμισε τον αγώνα του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστημονική στοιχειοθέτηση των απαιτήσεων της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πολιτιστικών της θησαυρών, οι οποίοι έχουν εξαχθεί παράνομα.

«Μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχισθεί με κορύφωση τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μια μόνιμη και απαρέγκλιτη απαίτηση μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Αμφίπολη: Ο “κόκκινος” τρίτος θάλαμος – Πιθανότατα ασύλητος ο τάφος, αλλά οι καταστροφές μπορεί να είναι μεγάλες

– Μεγάλη καθυστέρηση στην ανασκαφή καθώς πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η στατικότητα του μνημείου
– Γιατί οι αρχαιολόγοι φοβούνται πως στο κύριο μέρος του τάφου οι καταστροφές μπορεί να είναι μεγάλες
– Τι κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το μνημείο δεν έχει συληθεί
– Τα μυστικά που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης και η πιθανότητα να μην είναι μακεδονικός

Οι αρχαιολόγοι που έφτασαν ως τον τρίτο θάλαμο του τάφου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη αρχικά αναθάρρησαν.
Είδαν πως σε αυτόν τον χώρο τα χώματα που οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν για να κρατήσουν μακρυά όσους επιχειρούσαν να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα ήταν αρκετά λιγότερα σε σχέση με τους προηγούμενος.

Ουσιαστικά ο τρίτος θάλαμος είναι καλυμμένος ως τη μέση, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στον επόμενο και πιθανότατα βασικό χώρο του μνημείου, δηλαδή τον νεκρικό θάλαμο.

Ωστόσο οι ειδικοί της ομάδας των ανασκαφών στο λόγο Καστά δεν άναψαν το πράσινο φως για την άμεση συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό του τάφου.
Αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι το μνημείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτηρίου.
Τώρα θα πρέπει πρώτα να γίνει η στήριξη του μνημείου, να τοποθετηθούν ειδικές δοκοί στήριξης της οροφής και των τοίχων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό.

Για να γίνει ολοκληρωμένη στήριξη του μνημείου θα πρέπει και πάλι να αφαιρεθεί, πιθανότατα στο σύνολό του το χώμα ώστε οι δοκοί στήριξης να αγγίζουν σε στέρεο έδαφος, στο πάτωμα δηλαδή του τάφου.

Αυτό μπορεί να σημάνει καθυστέρηση ακόμη και μιας εβδομάδας στην εξέλιξη των εργασιών.

2147166_m1
ΠΗΓΗ: enikos.gr-newsIt.gr