Ισχυρές πιέσεις από τις κυβερνήσεις στην Google για τα στοιχεία χρηστών

Κατά 150% αυξήθηκαν τα αιτήματα των κυβερνήσεων του πλανήτη προς τη Google για να δώσει στοιχεία σχετικά με χρήστες της, οι οποίοι θεωρούνται εμπλεκόμενοι σε διάφορες εγκληματικές ή αντεθνικές δραστηριότητες. Τα αιτήματα αφορούν στις αναζητήσεις των χρηστών, το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το YouTube κ.α.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google Ρίτσαρντ Σαλγάδο δήλωσε ότι «υπήρξε μια αύξηση (αιτημάτων) κατά 15% σε σχέσημε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μια αλματώδης άνοδος κατά 150% από τότε πουαρχίσαμε να δημοσιοποιούμε τα σχετικά στοιχεία το 2009».

Από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% και 250%, χωρίς να υπολογίζονται τα σχετικά μυστικά αιτήματα εκ μέρους του FBI.

Η Google ανέφερε ότι δέχτηκε συνολικά 31.698 αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, τα οποία αφορούσαν περίπου 48.000 λογαριασμούς χρηστών. Τα περισσότερα (12.539 ή περίπου το 40%) προέρχονταν από τις ΗΠΑ και ακολουθούσαν Γερμανία (3.338) και Γαλλία (3.002). Η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά -εν όλω ή εν μέρει- στο 65% των περιπτώσεων. Εννέα χώρες ζήτησαν στοιχεία για πρώτη φορά, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, η Αίγυπτος και το Λουξεμβούργο.

Ο μυστικός αλγόριθμος

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να«στριμώξει» τη Google για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη μυστική «φόρμουλα» (αλγόριθμο), που βρίσκεται πίσω από τις αναζητήσειςτης εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τους ανταγωνιστές της Google, αλλά η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αρνηθεί πεισματικά.

Πηγή:newpost.gr