“Πόλεμος” αρχαιολόγων για την Αμφίπολη!

Η υπόθεση της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Όσο οι εργασίες καθυστερούν, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων με την κοινή γνώμη να παρατηρεί απορημένη αλλά συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο. Άλλωστε ποιός ξεχνάει τις κόντρες των σεισμολόγων;

Η κα Παλαγγιά έσπευσε να απαντήσει στην κυρία Περιστέρη, μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο και ήταν αμετακίνητη.

«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε.

Και συνέχισε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κα Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ…»

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είπε η κα Παλαγγιά και πρόσθεσε:
«Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση!

Η κα Περιστέρη χθες είχε δηλώσει σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα.

«Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρεί στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε», είπε η κα Παλαγγιά.

Για το αν επιμένει ότι ο τάφος είναι των Ρωμαϊκών χρόνων η κα Παλαγγιά είπε:

«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει».

Η κυρια Περιστέρη

“Άστραψε και βρόντηξε” χθες η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, εναντίον των συναδέλφων της που “μιλούν χωρίς να ξέρουν την ανασκαφή, για να κερδίσουν πέντε λεπτά δημοσιότητας”.

Η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και στην χρονολογία κατά την οποία κτίστηκε το επιβλητικό ταφικό μνημείο, λέγοντας με σιγουριά πως έχουμε να κάνουμε με κτίσμα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα, κάνοντας και πάλι επίθεση στους αρχαιολόγους που κάνουν λόγο για ρωμαϊκό τάφο.

Την ίδια ώρα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ανασκαφικές δραστηριότητες στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, στο λόφο Καστά, είχαν “παγώσει” και όλα έδειχναν πως δεν θα υπήρχε κάποια σημαντική εξέλιξη πριν τη Δευτέρα.

Κι αυτό γιατί είχε κριθεί απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα σε εργασίες που δεν έχουν να κάνουν με την ανασκαφή αυτή καθ’ αυτή, αλλά που είναι αναγκαίες. Κι αυτές οι εργασίες είχαν να κάνουν με την υποστήλωση και την αντιστήριξη του αρχαίου οικοδομήματος, στο εσωτερικό τοιυ οποίου οι φθορές από το πέρασμα των αιώνων είναι κάτι παραπάνω από φανερές.
Ωστόσο τα δεδομένα αυτά έρχεται να ανατρέψει η ίδια η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εκτόςαπό τα… “καρφιά” στους αρχαιολόγους, αποκάλυψε και το…. σχέδιο που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η ομάδα της, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να έχουμε πρόοδο όσον αφορά στα ευρήματα, ακόμη και μέσδα στο σαββατοκύριακο!

Φουλ επίθεση και σιγουριά

Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

Περιστέρη: “Η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος”

“Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι’ αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο” ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, “που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες”, όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, “βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο”.

Η ενημέρωση του κόσμου κι η εξέλιξη των ανασκαφών

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν “σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους”, επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.

“Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί” υπογράμμισε.

Το καινούριο σχέδιο εισόδου στον τέταρτο θάλαμο

 

Σε εξέλιξη τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης του τάφου
Σε εξέλιξη τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης του τάφου

Πιο συγκεκριμένα, τα όσα αντίκρυσε η αρχαιολογική ομάδα μέσα στον τελευταίο θάλαμο στον οποίο έχει καταφέρει να μπει, δηλαδή στον τρίτο, έκαναν την Κ. Περιστέρη να αναθεωρήσει σχετικά με το σχέδιο εισόδου στον τέταρτο θάλαμο, που ίσως είναι και ο κεντρικός, νεκρικός θάλαμος.

Περιστέρη: “Στον τάφο επικρατούν συνθήκες σπηλαίου”

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν μέσα στον τρίτο θάλαμο ένας μηχανικός κι ένας αρχιτέκτονας, οι οποίοι επεξεργάζονται το χώρο για να διαπιστώσουν ποιο θα ήταν το ιδανικό σχέδιο για να υοπστηρίξουν το οικοδόμημα, το οποίο όπως προαναφέραμε έχει εκτεταμένες φθορές.

Επί του παρόντος λοιπόν, δεν είναι δυνατό να εγγυηθεί η ασφάλεια των αρχαιολόγων και των εργατών στο εσωτερικό του τάφου, κάτι που αλλάζει τη στρατηγική εισόδου στον επόμενο θάλαμο.

Στο εσωτερικό του τύμβου
Στο εσωτερικό του τύμβου

Αυτό σημαίνει πως πλέον το πιο πιθανό σενάριο, είναι να προσπαθήσουν να μπουν από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του τοίχου αυτού.

Ο... "κόκκινος" τρίτος θάλαμος
Ο… “κόκκινος” τρίτος θάλαμος

Βασικό εμπόδιο βεβαίως σε αυτή τη στρατηγική, είναι το χώμα που υπάρχει μέσα στον τρίτο θάλαμο, το οποίο υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα κι ενδεικτικό είναι πως μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν περίπου 40 εκατοστά χώματος από τον θάλαμο.

Ολόκληρες οι Καρυάτιδες!

Η Κατερίνα Περιστέρη αποκάλυψε επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πλήρης αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων, αφού κρίθηκε απαραίτητο να αφαιρεθούν δύο ακόμη σειρές από πέτρες που υπάρχουν στον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τις δύο αρχαίες κόρες.

Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα μέσα στο σαββατοκύριακο, μετά και την αφαίρεση των πετρών που προαναφέραμε, θα αποκαλυφθούν ολοκληρωτικά οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες που στέκουν ολόσωμες στο εσωτερικό του αρχαίου τύμβου.

Ακόμη, από το πρωί της Πέμπτης έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης του χώματος που υπάρχει πάνω από τον τύμβο, το οποίο αποτελεί επίσης μία δύσκολη διαδικασία, αφού όπως αναφέρεται, το χώμα που υπάρχει πάνω στο ταφικό οικοδόμημα φτάνει τα 14 μέτρα!
ΠΗΓΗ:newsIt.gr