Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24% έναντι 18% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθούν με 5,5% «Ελιά», ΚΚΕ και «Ποτάμι». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 3% και η ΔΗΜΑΡ 1%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 10% ενώ αναποφάσιστο είναι το 21%.

Για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, το 54% να κρίνει πως «καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα» θα ήταν η διάλυση της παρούσας Βουλής και η προκήρυξη εκλογών, ενώ το 46% απαντά πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν πιστεύουν πως υπάρχει ξεκάθαρη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το 64% να εκτιμά πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ ταυτόχρονα το 59% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά».

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας είναι ουσιαστικά ισοδύναμοι, με το 20% να δηλώνει πως έχει θετική ή πολύ θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ το 21% έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πλέον αντιδημοφιλής αρχηγός είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με 64% πολύ αρνητική και 21% αρνητική άποψη για το πρόσωπό του, ενώ δεύτερος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος (46% και 30% αντίστοιχα).

Αρνητική φαίνεται πως είναι και η εικόνα των πολιτών για τις εξαγγελίες τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ. Για τον πρωθυπουργό, το 52% κρίνει πως «δεν εξήγγειλε τίποτα καινούργιο και πως η κατάσταση θα χειροτερέψει», ενώ το 53% πιστεύει πως οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες».

Πηγή:newpost.gr