Απολογείται τη Δευτέρα το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα για τα δάνεια του ΤΤ

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Πηγή:newpost.com

Έφτασε η ώρα της απολογίας για τον Κυριάκο Γριβέα και την Αναστασία Βάτσικα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι επιχειρηματίες είχαν συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ τον Ιούλιο είχε αρχίσει η δίκη  για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Τελικά, την προηγούμενη εβδομάδα το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα έφτασε στην Αθήνα, παραδόθηκε στην αστυνομία του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», σε εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών, όπου και πέρασαν τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα, βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιώργο Καψή, οι εντολείς του τού έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά, προκειμένου να αποδείξουν ότι τα δάνεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ που πήραν επί των ημερών του Άγγελου Φιλιππίδη από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν καθόλα νόμιμα και εξασφαλισμένα, ενώ τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν κατέληξαν στους σκοπούς για τους οποίους προορίζονταν.

Όπως τόνισε ο κ. Καψής, οι δύο επιχειρηματίες «επέστρεψαν στην Ελλάδα οικειοθελώς» και πρόσθεσε πως «αφού διευθέτησαν ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους στη Βρετανία και είναι πλέον στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Τα «κόκκινα δάνεια» και η δικογραφία

Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε πριν από οκτώ μήνες, με δάνεια  ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε γνωστούς επιχειρηματίες επί θητείας του άλλοτε προέδρου του Άγγελου Φιλιππίδη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα συγκεκριμένα δάνεια θεωρήθηκαν επισφαλή και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, άνοιξε ο δρόμος της ποινικής δίωξης.

Η ογκώδης δικογραφία, που περιλαμβάνει σειρά κακουργημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε συνδυασμό με απιστία και συνέργεια και τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη.

Τους προηγούμενους μήνες ένας-ένας οι κατηγορούμενοι πέρασαν την πόρτα του ανακριτή, προκειμένου να δώσουν τις εξηγήσεις τους και να παραθέσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ανακριτικό κομμάτι της υπόθεσης, το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα έφτασαν στην Αθήνα.

Γιατί κατηγορούνται Γριβέας – Βάτσικα

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των δύο επιχειρηματιών εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι δύο κατηγορούμενοι, των οποίων είχε ζητηθεί η έκδοση τους από τις βρετανικές Αρχές, φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους να έλαβαν δανειοδοτήσεις από το ΤΤ επί προεδρίας του κατηγορούμενου Αγγ. Φιλιππίδη, χωρίς, κατά την κρίση της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, που ερεύνησε την υπόθεση των επισφαλών δανείων να εξασφαλίζεται η Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα, το ζεύγος έλαβε το Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών. Η εν λόγω εταιρεία είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου.

Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελέα, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, με δυσκολία ανέρχονταν στα 3 εκατ. ευρώ. Κατά τη δικογραφία, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων (περίπου 15 εκατ. ευρώ) εκταμιεύθηκε από το ζεύγος και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η κυρία Παπανδρέου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα, ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το ΤΤ ποσού 2,5 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια κ.α. φαίνεται να διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.