Στο 1 εκατομμύριο οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια

Μία σειρά από χρόνιες παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης όπως η γραφειοκρατία, οι πολύπλοκες διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού, οδηγούν σε χρόνιες καθυστερήσεις, με τα στοιχεία να είναι ενδεικτικά της κατάστασης και τον χρόνο προσδιορισμού της δίκης να είναι μεγάλος.

«Με τεράστιο φόρτο εργασίας και τη μικρότερη αναλογία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρωνστην Ευρώπη, οι αστικές υποθέσεις οδηγούνται στο ακροατήριο ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεση των δικογράφων και οι ποινικές υποθέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100.000, φτάνουν στα όρια ακόμη και της πενταετίας προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν σε πρώτο βαθμό», αναφέρει ανώτατη δικαστική πηγή,που επικαλείται η εφημερίδαΕλεύθερος Τύπος.

Περίπου 570 δικαστικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 25.000 πολίτες στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο 1.000.000 βρίσκονται οι εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ το 2013 χρεώθηκαν στους μόλις 42 ανακριτές του Πρωτοδικείου 8.658 δικογραφίες. Ο όγκος των υποθέσεων έχει εκτοξευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2013 εκδόθηκαν 51.645 αποφάσεις λιγότερες σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα σημειώνονται απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ λόγω μη εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα ενώ έρχονται και αποφυλακίσειςκατηγορουμένων, ακόμα και για τρομοκρατία, λόγω παρέλευσης του 18μηνου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκδίκαση αστικών υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τις 819 ημέρες, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 548 ημέρες, ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες στον κλάδο της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί πάνω από 400 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της Σύμβασης ως προς τον χρόνο διάρκειας δικαστικών υποθέσεων.

NewPost