Στόχος επίθεσης το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Τζιχαντιστές ετοίμαζαν «χτύπημα»

Η παρουσία Ευρωπαίων στις τάξεις των τζιχαντιστών είναι από τα πιο σοβαρά θέματα για τους αναλυτές, που έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι οι συγκεκριμένοι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Κάτι που φαίνεται να αποδεικνύεται, καθώς ήδη ένας από τους στόχους τους ήταν το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε επιχείρηση των βελγικών αρχών, ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τουλάχιστων δύο άτομα που προέρχονται από τη Χάγη. Σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ολλανδίας NOS, προετοίμαζαν επίθεση και ένας από τους στόχους τους ήταν το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συγκεκριμένοι επίτροποι δεν αποτελούσαν στόχο. Θα ήταν μία επίθεση πιο πολύ σαν εκείνη στο Εβραϊκό μουσείο, με στόχο να σκοτωθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται», ανέφερε ακόμη το ρεπορτάζ.

Τον περασμένο Μάιο ο Γάλλος Μεχντί Νεμουσέ, που πέρασε πάνω από ένα χρόνο στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία, επιτέθηκε στο Εβραϊκό μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

«Είμαστε ενήμεροι για τα ρεπορτάζ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο, «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εθνικές αρχές θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη συνέχεια», πρόσθεσε.

Η βελγική εφημερίδα L’Echo έγραψε ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και οπαδών τους και προέβησαν σε πολλές συλλήψεις. Με τις έως τώρα εκτιμήσεις, μέχρι και 400 Βέλγοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και περίπου 90 από αυτούς έχουν επιστρέψει.

«Σημείο εκκίνησης για εμάς είναι ότι ένας στους 9 από αυτούς σχεδιάζει επίθεση. Αυτή είναι μία συντηρητική εκτίμηση, αν λάβουμε υπόψη μας και τα άτομα που τους βοηθάνε», δήλωσε μία πηγή στην εφημερίδα, όπου σημειώνεται ότι δεν δίνονται λεπτομέρειες για τα σχέδια των επιθέσεων ή για τις επιχειρήσεις αποτροπής τους από τις πηγές, για λόγους ασφαλείας αλλά και για να μην τρομοκρατήσουν τους πολίτες.

Στο ρεπορτάζ του, ο NOS μετέδωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Τουρκία. Λέγεται ότι είχαν μείνει στη Συρία.

Η αστυνομία στις Βρυξέλλες και στη Χάγη πραγματοποίησαν ταυτόχρονα εφόδους σε σπίτια στις δύο αυτές πόλεις, περιλαμβανομένης της συνοικίας της Χάγης Σιλντερσγουίκ, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Η βελγική αστυνομία ανακάλυψε όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ η ολλανδική αστυνομία ανακάλυψε κείμενα τζιχαντιστικής ιδεολογίας, μετέδωσε ο NOS.

iefimerida.gr