Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Νέα Υόρκη
Για το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, με αφορμή την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-μουν έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το Κυπριακό. Βεβαίως (συζητήσαμε)», όπως τόνισε, «το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο ΓΓ ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ως προς τα μεγάλα, ανοιχτά, δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της ατζέντας του ΟΗΕ, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του κ. Άιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μία λύση που να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μία λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, και πρωτίστως, μία λύση που να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».

«Αυτό» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος «είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης, που ποτέ δεν υπήρξε στην Κύπρο, πριν από την εποχή μας τώρα, κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, δεν μπορούμε να το θίξουμε. Μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη, εφόσον τηρεί τις εγγυήσεις που είπα κι εφόσον αυτό το κάνει δεκτό ο Κυπριακός λαός, ο ίδιος με την ψήφο του».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες εβδομάδες, να συνομιλήσω διά μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις. Στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να είναι έναντι πάντων, για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. Άρα, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα, καλόπιστα και παραγωγικά».

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και ότι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν επί ελληνικού εδάφους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. Άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα (για τα επτά άτομα και την τρομοκρατία) και κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «όχι, δεν έχουμε καμία τέτοια συγκεκριμένη ενημέρωση. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία και με την αμερικανική διοίκηση και με όλες τις συμμαχικές μας χώρες».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης, ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν, επίσης, το θέμα του Έμπολα, για την κλιματική αλλαγή και για το ευρύ φάσμα των ανοιχτών, θερμών κρίσεων και ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη.

Τέλος, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση αναφέρεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές της διαμάχης που έπρεπε να έχει επιλυθεί από καιρό μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία. Επίσης, συζήτησαν το καθεστώς των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο, ιδιαιτέρως υπό το φως της πρόσφατης τοποθέτησης του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για την Κύπρο. Ο ΓΓ και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης συμφώνησαν στη σημασία των συλλογικών διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ