Παγκόσμια υπόκλιση στις Καρυάτιδες! – Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τα εκπληκτικά σκαλίσματα των αγαλμάτων – “Γοητευμένοι από τον αρχαίο τάφο”

Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι φωτογραφίες ολόκληρων των Καρυάτιδων, που κοσμούν το εσωτερικό του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν καθημερινά τις εξελίξεις από την πρόοδο των ανασκαφών, δεν διστάσουν να εκφράσουν το δέος τους μπροστά στα δυο αριστουργήματα, εστιάζοντας στις περίτεχνες λεπτομέρειες που έχουν τα δυο αρχαία αγάλματα.

“Οι Έλληνες είναι γοητευμένοι από τον τάφο της Αμφίπολης, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, γράφει το BBC που κάνει εκτενή αναφορά στο έργο των αρχαιολόγων.

Discovery News: "Τα γυναικεία αγάλματα του ελληνικού τάφου αποκαλύπτονται ολόκληρα"
Discovery News: “Τα γυναικεία αγάλματα του ελληνικού τάφου αποκαλύπτονται ολόκληρα”
Ad hoc news,de: "Η λεπτομέρεια από τις Καρυάτιδες από το μακεδονικό τάφο στην Αμφίπολη, στη Βόρεια Ελλάδα"
Ad hoc news,de: “Η λεπτομέρεια από τις Καρυάτιδες από το μακεδονικό τάφο στην Αμφίπολη, στη Βόρεια Ελλάδα”

“Αφήστε αυτά τα αρχαία αγάλματα να είναι η έμπνευση για τα ψηλά κορίτσια που θέλουν να φορούν τακούνια”, αρχίζει με χιούμορ το άρθρο του Live Science για τις Καρυάτιδες.

Και συνεχίζει:”Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα πόδια των γυναικείων αγαλμάτων με τα μακριά κυματιστά μαλλιά, που στέκονται σαν φρουροί στην είσοδο του τρίτου θαλάμου του τάφου. Τα σκαλιστά δάχτυλα έχουν επιβιώσει για περισσότερα από 2.300 χρόνια και τα παπούτσια τους με τη χοντρή σόλα, γνωστά ως κοθόρνοι, έχουν διατηρήσει σημάδια από κόκκινο και κίτρινο χρώμα…”.

NBC News: "Δείτε ολόκληρα τα ελληνικά αγάλματα από τον τάφο της Αμφίπολης"
NBC News: “Δείτε ολόκληρα τα ελληνικά αγάλματα από τον τάφο της Αμφίπολης”
TVI24: "Ο τάφος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλυφθηκε στην Ελλάδα"
TVI24: “Ο τάφος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλυφθηκε στην Ελλάδα”
Τα… μπέρδεψε ο Τασούλας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, “θόλωσε” ακόμα περισσότερο το τοπίο σχετικά με τον “ένοικο” του μεγαλοπρεπούς αρχαίου τάφου.

Κι αυτό διότι το πρωί της Δευτέρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο mega, ο κ. Τασούλας απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον τύμβο του λόφου Καστά ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε.

Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε έσπευσε να διευκρινίσει πως… δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά το ότι “δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος…”.
Η ανακοίνωση Τασούλα

“Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος… Aυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο”, ξεκαθάρισε στoν ραδιοσταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Πολιτισμού, έπειτα από τις ερμηνείες που δόθηκαν στις δηλώσεις του στο mega.

“Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού”, σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της γγ Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε επίσης στον ίδιο σταθμό και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ότι “κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού”.

Ο υπουργός πολιτισμού απάντησε και στα περί πολιτικής εκμετάλλευσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση, τονίζοντας: “Πολιτική εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει από κανέναν. Οι ανακοινώσεις, που κάνει το υπουργείο, είναι πολύ τακτικές. Αν δεν γίνονταν έτσι, θα μας είχαν κατηγορήσει ότι αφήσαμε τον κόσμο στο έλεος της παραφιλολογίας. Με την ενημέρωση από το υπουργείο έχουμε προλάβει όλες αυτές τις φήμες”.

Μάλιστα για το ίδιο θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά πως “επειδή οι Καρυάτιδες είναι πανέμορφες, δεν σημαίνει πως κάποιος θα ψηφίσει με βάση αυτό στις επόμενες εκλογές”.