Έλληνες βιβλιοσκώληκες εν δρασει!

Η Στέλλα Κάσδαγλη μιλά για το πως γεννήθηκε η ιδέα της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm και τα μελλοντικά σχέδια.

Το Bookworm είναι ο τόπος συνάντησης των αναγνωστών – μια online λέσχη ανάγνωσης που δημιούργησε η Στέλλα Κάσδαγλη μαζί με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο πριν μερικούς μήνες,  με σκοπό να παρακινήσουν τον κόσμο να διαβάζει περισσότερο.

Δημοσιογράφοι και συγγραφείς και οι δύο τους ήθελαν να βοηθήσουν ανθρώπους που τους αρέσει το διάβασμα, να ανακαλύψουν νέα βιβλία και τίτλους. Η αστικοποίηση της πόλης δεν βοηθά πλέον τις offline λέσχες που μπορούν να λειτουργήσουν σε πιο μικρές κοινωνίες. Αντίθετα μια λέσχη στο διαδίκτυο, όπου μπορεί ο καθένας να διαβάζει το βιβλίο και να το σχολιάζει στην πλατφόρμα, είναι πιο ελκυστική στις μέρες μας.

Κάθε μήνα, οι υπεύθυνοι του Bookworm προτείνουν ένα βιβλίο προς ανάγνωση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εκδοτικά προγράμματα των οίκων αλλά και τις επιθυμίες των αναγνωστών, εστιάζοντας κυρίως στην καλή λογοτεχνία. Τα μέλη μπορούν να ξεκινήσουν όποτε επιθυμούν να το διαβάζουν και στη συνέχεια καλούνται να εκφράσουν την άποψη τους στα social media ή στην ιστοσελίδα.

Η αρχή έγινε με ένα αστυνομικό βιβλίο και η απήχηση ήταν αμέσως μεγάλη. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από την Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, με κοινό γνώμονα την αγάπη για την ανάγνωση γίνονται μια «ομάδα» και «αλληλεπιδρούν» με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

books«Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας το ίδιο θέμα. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει το βιβλίο με τον δικό του ρυθμό, σε όποια μορφή εκείνος επιθυμεί (είτε ηλεκτρονικά δηλαδή, είτε αγοράζοντας το βιβλίο) και μετά να αφήσει την δική του κριτική», λέει η Στέλλα Κάσδαγλη – συνιδρύτρια του Bookworm.

Αυτό είναι και το “κλειδί” της υπόθεσης. Κατά πόσο, λοιπόν, στηρίζει σήμερα ο άνθρωπος τα βιβλία και δεν επιλέγει να τα διαβάσει σε ηλεκτρονική μορφή. «Εγώ μεγάλωσα μέσα στα βιβλία και τα αγαπώ. Δε με απασχολεί, λοιπόν, αν διαβάσω το βιβλίο από το χαρτί ή ηλεκτρονικά αρκεί να το διαβάσω. Αν η ηλεκτρονική μορφή μου γλυτώσει χρόνο ή ακόμα και χρήματα θα το διαβάσω από εκεί. Αν μπορέσω θα αγοράσω και το βιβλίο», εξηγεί.

Το διάβασμα σήμερα έχει γίνει ένα «ακριβό χόμπι» «Σίγουρα υπάρχει μια ανισορροπία στην αγορά και από όποια πλευρά κι αν στέκεσαι (σ.σ. του συγγραφέα ή του εκδότη) υπάρχουν παράπονα. Δεν μπορώ να εντοπίσω ακριβώς τους λόγους , σίγουρα εξαρτάται από το μέγεθος της αγοράς. Οι οίκοι επενδύουν χρήματα στις μεταφράσεις και στα δικαιώματα ξένων τίτλων για βιβλία που απευθύνονται σε μια περιορισμένη μερίδα ανθρώπων που διαβάζουν στα ελληνικά, ενώ αντίστοιχα έχει μειωθεί και η δυνατότητα του κοινού να αγοράζει».

Το Bookworm έχει δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο με τις δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας (Δείτε ΕΔΩ τον κατάλογο) για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία.

«Μέσα από αυτή την έρευνα ξαναθυμηθήκαμε πόσες βιβλιοθήκες υπάρχουν και δεν είναι ανάγκη να αγοράζουμε όλα τα βιβλία. Από το καλοκαίρι που μπήκα σε αυτή τη διαδικασία έχω διαβάσει μαζί με την κόρη μου 17 βιβλία, τα οποία δε θα μπορούσα να αγοράσω διαφορετικά. Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες μας. Σημασία δεν έχει από πού θα έρθει η ανάγνωση αρκεί να διαβάσουμε το βιβλίο».

Εκτός, όμως, από τους ίδιους τους αναγνώστες μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των εκδοτικών οίκων – οι οποίοι «αγκάλιασαν» το εγχείρημα αυτό, ξέροντας πως τα βιβλία τους πλέον θα φτάσουν σε ένα στοχευμένο κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάγνωση, αλλά που είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί να παρακολουθήσει την εκδοτική τους δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο, η λέσχη λειτουργεί σαν «όχημα» προτάσεων από τους ίδιους τους οίκους.

Δεν μπορείς, όμως, να γράψεις αν δεν έχεις διαβάσει πολύ. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια μιας ομάδας που έχει διαβάσει; Yπάρχουν βλέψεις για μαθήματα γραφής;

«Ιδέες υπάρχουν πολλές, τόσο για εργαστήρια όσο και μαθήματα, μακάρι να καταφέρουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μια παρέα που μοιράζεται το ίδιο πάθος με εσάς σας περιμένει.

Εάν ενδιαφέρεστε δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε από το site ή να παρευρεθείτε στην πρώτη offline συνάντηση, την Τετάρτη 24/9, στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων), όπου τα μέλη θα συζητήσουν ζωντανά για το βιβλίο του Σεπτεμβρίου (Ο Ήχος των Πραγμάτων Όταν Πέφτουν, Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, εκδόσεις Ίκαρος), για την Κολομβία, για δολοφονίες, ζωολογικούς κήπους, πτήσεις και μυστικά. Στη συνάντηση, θα ανακοινωθεί, σε επίσημη πρώτη, και το βιβλίο του Οκτωβρίου!

Fortunegreece.com