Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων των κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών και τεχνοκράτες για το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση που αφορά την εταιρεία Aristo, οι επιστολές που αποστέλλουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες και εγγυητές για καθυστερημένες δόσεις, η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τους νόμους που ανέπεμψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αύξηση των καταγγελιών για εκμετάλλευση παιδιών μέσω διαδικτύου είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Εμπλοκή ΗΠΑ με βούλα Κέρι” αναφέρει πως στη συνάντηση Αναστασιάδη-Κέρι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, αλλά και θέματα ενέργειας, υπό το πρίσμα και των δεσμεύσεων των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο για  την αφερεγγυότητα. Επίσης αναφέρει πως για την υπόθεση Aristo θα κληθεί να καταθέσει και ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Ευθύνη στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο” αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του “Σίγμα” το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στο θέμα των εκποιήσεων και ότι η στάση της εξυπηρετεί τους μεγάλους δανειλήπτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ολονύκτιες διαβουλεύσεις αντιπολιτευομένων για το θέμα των εκποιήσεων σημειώνοντας πως θα απορριφθούν από τη Βουλή οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα των καζίνο και γράφει ότι πάνε και έρχονται οι μνηστήρες.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Πολυνομοσχέδιο εξπρές” αναφέρει πως μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ετοιμάζονται έξι νόμοι για την αφερεγγυότητα, μέσα από τους οποίους μεταξύ άλλων θα προστατεύονται η πρώτη κατοικία και βιώσιμοι δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αλλού σημειώνει πως η Ουάσιγκτον θα αναβαθμίσει την εμπλοκή της στο Κυπριακό και στα πλαίσια αυτά προγραμματίζεται ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Λευκωσία. Εξάλλου αναφέρει πως εργάζονται εκτός φυλακής οι τρεις της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν πέρσι για την τραγωδία στο Μαρί.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Σκοπιές από το … σπίτι” αναφέρει πως ποδοσφαιρική ομάδα δέχεται εισφορές 3000-5000 ευρώ από γονείς που τα παιδιά τους υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά έναντι πιστοποιητικών “επίλεκτου” ποδοσφαιριστή για τα παιδιά τους ώστε να δικαιούνται 4-5 υπηρεσιακά την εβδομάδα. Αλλού κάνει λόγο για πρώτες επιστολές-προπομπούς εκποιήσεων που αποστέλλονται από τις τράπεζες. Εξάλλου, αναφέρει πως στα 60 ανέρχονται φέτος τα κρούσματα εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω διαδικτύου και πως ανησυχεί η Βουλή για τα κενά στη νομοθεσία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Φόβοι για εκποιήσεις μετά από επιστολές τραπεζών” αναφέρει πως οι τράπεζες άρχισαν να στέλλουν επιστολές προς δανειολήπτες και εγγυητές για καθυστερημένες δόσεις, ενημερώνοντάς τους για τις συνέπειες της μη πληρωμής. Αλλού γράφει πως η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε επιστολή στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ζητώντας την παραίτησή του και την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης το συντομότερο δυνατό. Επίσης αναφέρεται στο πρόγευμα με μέλη του Αμερικανο-Εβραϊκού Λόμπι στις ΗΠΑ στο οποίο παρακάθισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)