Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο

Αθήνα
Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου την Τρίτη, θα έχει γεύμα εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το Βερολίνο δηλώνει πως βλέπει σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι αποφάσεις δεν θα υπάρξουν στην συνάντηση, ούτε και πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.Η Αθήνα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την αποδέσμευση από την τρόικα, ενώ επιμένει ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ο έλεγχος της τρόικας -θα αρχίσει σε λίγες μέρες- να ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς οι δανειστές να επιμείνουν σε πολιτικά ευαίσθητες ρυθμίσεις, όπως το νέο ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Αναμένεται δε να επαναλάβει ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται ανάσες και για αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το Βερολίνο, πάντως, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση διακρίνει στην Ελλάδα «σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» και ότι γι’ αυτά θα συζητήσει η καγκελάριος με τον έλληνα πρωθυπουργό. Επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά επισήμανε εκ νέου ότι αύριο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

«Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση.

«Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται να συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας συγκεκριμένα. Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» πρόσθεσε και επισήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά.

«Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της». «Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου» κατέληξε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την θέση δεν έχει αλλάξει τίποτα» και ότι «οι συνομιλίες επίκεινται τώρα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο ορίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 16ης Ιουλίου και οριστικοποιήθηκε από τα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά να αποκομίσει κάποιες δεσμεύσεις από την συνάντηση με την κ. Μέρκελ εν όψει και της νέας αξιολόγησης από την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και να ανοίξει εντός του φθινοπώρου η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Σαμαράς πάει στο Βερολίνο έχοντας στην ατζέντα του τρία σημεία: το χρέος, τις φοροελαφρύνσεις και τα προαπαιτούμενα.

Για το χρέος θα ζητήσει η λύση που θα προωθηθεί να έχει ανακοινωθεί ώς το τέλος του έτους, για τις φοροελαφρύνσεις θα ζητήσει στήριξη σε όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ενώ για τα προαπαιτούμενα θα ζητήσει πολιτικό χρόνο, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι στενοί συνεργάτες του, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρυ, αλλά όχι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς από γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντιπολίτευση: Μικρό καλάθι από την συνάντηση

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης από την συνάντηση ενώ ασκείται και σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για την διαπραγματευτική του στάση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπδημούλης σημείωσε: «Ο κ. Σαμαράς πάει εκεί για το δικό του συμφέρον, τις δικές του επιδιώξεις. Επί δυόμισι χρόνια δοκιμάστηκε ως διαπραγματευτής των εθνικών συμφερόντων και έχει αποτύχει παταγωδώς. […] Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κ. Μέρκελ τη θηλιά. Γιατί είναι ολοφάνερα τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που χέρι-χέρι υλοποιούν Σαμαράς και Μέρκελ στην Ελλάδα και που ονομάζεται μνημόνιο.

» Κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα. Όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει: «Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση, όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι η αυριανή συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. «Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Επομένως κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ