Τα 700 «χρυσά μυαλά» της Ελλάδας

Περισσότερες από 700 διακρίσεις απέσπασαν Έλληνες μέσα σε έναν χρόνο.

Περισσότερες από 700 διακρίσεις σε διαφόρους τομείς απέσπασαν Έλληνες, τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πέτυχαν 118 διακρίσεις στον αθλητισμό, 64 στην τεχνολογία, 113 στην εκπαίδευση, 85 στην καινοτομία, 44 στην υγεία, 153 στο επιχειρείν, 110 στην τέχνη και 15 στον τουρισμό.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το αρχείο της ιστοσελίδας www. ellinikes-diakriseis.gr, που έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας και ασχολείται αποκλειστικά με την καταγραφή των διακρίσεων που απέσπασαν Έλληνες.

«Το εγχείρημα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας αποσκοπούσε στη συγκέντρωση δημοσιευμάτων για τις διακρίσεις που πετυχαίνουν οι Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, το ‘μπαούλο’ έχει ελληνικούς θησαυρούς από όλα τα πεδία. Έτσι διαπιστώσαμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τους Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι δηλαδή πράγματι διαπρέπουν και διακρίνονται. Συνεχίζουμε να γεμίζουμε το ‘μπαούλο’ των διακρίσεων, πιστεύοντας ότι η συγκέντρωση και η καταγραφή τους ολοκληρώνει την πραγματική εικόνα της χώρας μας, που συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά. Υπάρχουν πρωτιές που δείχνουν ότι η δυναμική των Ελλήνων είναι σημαντική κάτω από αντίξοες συνθήκες και η διαπίστωση αυτή μόνο καλό μας κάνει» επισημαίνει η υπεύθυνη της ιστοσελίδας Λέλα Κεσίδου.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα-φαινόμενο. Διαθέτει κορυφαία μυαλά, σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία» υποστηρίζει ο καθηγητής και το τεκμηριώνει μέσα από την έρευνα που έκανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν και ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% του πληθυσμού του πλανήτη, ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας. Ποσοστό, δηλαδή, εικοσαπλάσιο αυτού που του αναλογεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες με ισχυρή επιρροή βρίσκονται σε εργαστήρια του εξωτερικού και όχι στην πατρίδα τους. Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά 336 ακαδημαϊκοί με ελληνικά ονόματα περιλαμβάνονται στους κορυφαίους επιστήμονες, ως προς την επιρροή τους στη διεθνή βιβλιογραφία. Από αυτούς, το 85% δεν βρίσκεται στην Ελλάδα».

Source: Fortunegreece.com