Με ρωσικό εμπάργκο απειλεί την Ουκρανία ο Πούτιν

Με περιορισμό της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας αγορές της Ρωσίας απειλεί την Ουκρανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην περίπτωση που το Κίεβο εφαρμόσει οποιοδήποτε σκέλος της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιστολή που έστειλε στον Ουκρανό ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας με στόχο την προετοιμασία για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας ή συμφωνίας σύνδεσης, όπως είναι πιο γνωστή, το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει μια άμεση απάντηση της Μόσχας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι συστημικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης, που θα λαμβάνουν υπόψη το πλήρες εύρος των κινδύνων για τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Ουκρανίας και ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε την υπάρχουσα εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα της Ουκρανίας» έγραψε ο Πούτιν στην επιστολή, με ημερομηνία 17η Σεπτεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη λήψη αντιμέτρων, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα που περιορίζει την πρόσβαση των Ουκρανών εξαγωγέων στη Ρωσία.

Η ενδεχόμενη αύξηση των ρωσικών δασμών θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για την Ουκρανία, που εξάγει κυρίως χάλυβα, άνθρακα, χημικά και σιτηρά στη Ρωσία, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Πηγή: http://www.skai.gr