Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, όπου έγινε αποδεκτή η μια αναπομπή του Προέδρου και απορρίφθηκε η δεύτερη σε σχέση με δύο από τα συνοδευτικά νομοθετήματα που είχε ψηφίσει το Σώμα, παράλληλα με το κύριο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, η επιστολή της Διοικήτριας της ΚΤ για παύση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η σύλληψη πέμπτου υπόπτου σε σχέση με την υπόθεση “Aristo” είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα είναι οι επαφές του Προέδρου στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο ρόλος των Βρετανικών Βάσεων στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και η έκδοση της κάρτας φιλάθλου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Συνελήφθη και σχεδιάστης» αναφέρεται στις εξελίξεις στην υπόθεση Aristo και γράφει ότι οι ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου προχώρησαν χθες στη σύλληψη και πέμπτου υπόπτου σε σχέση με την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί της Πάφου. Επίσης, γράφει ότι το ζεύγος Αριστοδήμου προσέφυγε στο Εφετείο εναντίον του διατάγματος κράτησης. Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Βουλής, λέγοντας ότι το Σώμα στην ουσία είπε «ναι» και στις δύο αναπομπές, τροποποιώντας ελαφρά τη δεύτερη.

«Πήρε και η Γιωρκάτζη επιστολή πριν παύσει το ΔΣ» τιτλοφορεί η «Σημερινή» το πρωτοσέλιδό της, γράφοντας για πρωτοφανή αναστάτωση και προβληματισμό στον νομικό, πολιτικό και οικονομικό κόσμο λόγω της απόφασης της Διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη να διατάξει τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να παραιτηθούν ενόψει ΓΣ. Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, που λέει ότι εμπλέκονται και οι Βάσεις κατά των τζιχαντιστών. Για τις αναπομπές λέει ότι απέρριψαν τη μια και δέχτηκαν την άλλη.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Νέο θρίλερ Τράπεζας Κύπρου», ότι στις 20 Νοεμβρίου καθορίστηκε να διεξαχθεί η ΓΣ της τράπεζας, ενώ χθες, μέλη του ΔΣ, που εξέτασαν επιστολή της ΚΤ η οποία τους καλούσε να παραιτηθούν, δεν έλαβαν απόφαση για παραίτηση και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Επίσης, γράφει ότι αρχίζει από την ΕΝΙ η άκρως σημαντική γεώτρηση στον κοίτασμα «Ονασαγόρα», στο θαλάσσιο οικόπεδο 9, ενώ τουρκική κορβέτα «συνόδευσε» το γεωτρύπανο. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει για σημαντικές συναντήσεις για τα ενεργειακά του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στα πλαίσια της ΓΣ του ΟΗΕ.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρωτοσέλιδό της για «Θεσμική εκτροπή» καθώς όπως αναφέρει, με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ η Βουλή για πρώτη φορά χθες αποφάσισε να παραπέμψει στην ΕΚΤ ένα από τους δύο νόμους που η ίδια ψήφισε  – με εξαίρεση του ΔΗΣΥ – για την προστασία μικροοφειλετών από τις εκποιήσεις, εκχωρώντας στην ουσία το δικαίωμα της να αποφασίζει. Ακόμη γράφει ότι στον αέρα είναι η κάρτα φιλάθλου. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι θα υπάρξει προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, εφόσον υπάρξει πρόοδος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Στα ύψη οι εξάψεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητας»  γράφει στο κύριο θέμα της για την ταραχώδη χθεσινή σύνοδο της Ολομέλειας, όπου έγινε αποδεκτή μια αναπομπή του Προέδρου και απορρίφθηκε δεύτερη σε σχέση με τα νομοθετήματα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε άλλο θέμα, παραθέτει συνέντευξη της Προέδρου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Τούλας Ονουφρίου που λέει ότι οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2022. Επίσης αναφέρει ότι ο ΟΣΕΛ απέρριψε τις κατηγορίες για μισθοδοσία συζύγων μεγαλομετόχων που εμφανίζονται στην εργασία τους μερικές ώρες το μήνα.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)