Βενιζέλος – Αϊντε για τη λύση του Κυπριακού

Συνεχίζοντας τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, είχε σήμερα συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι κ.κ. Βενιζ’ελος και Αϊντε συνομίλησαν για 25 λεπτά χωρίς την παρουσία συμβούλων.

O κ. Αϊντε χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται κάποιες πολύ εποικοδομητικές ιδέες επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέο δυναμισμό στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα του Κυπριακού.

Χαρακτήρισε πολύ καλό το ξεκίνημα της προσπάθειάς του και θετική την υποδοχή από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις. “Γνωρίζουμε πως τα δύσκολα θέματα βρίσκονται μπροστά μας. Τώρα οδεύουμε προς τις ουσιώδες δομημένες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και είμαι ευτυχής που η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες μας “, είπε.

Από την πλευρά του,  ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μία πρώτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τον κ. Eide, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως πρώην Υπουργός στη Νορβηγία, αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας.
Του παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό,  οι οποίες είναι σταθερές, γνωστές, πολύ καθαρές. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεργασία και τον περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα.
Για εμάς, η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα γίνει αποδεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες.
Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο το λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το Ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον Κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».