Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 26 Σεπτεμβρίου 2014


Η χθεσινή επιχείρηση διάσωσης των Σύρων μεταναστών ανοιχτά της Πάφου, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του επιχειρηματία Θεόδωρου Αριστοδήμου και η έναρξη των πρώτων δοκιμών του γεωτρύπανου της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Γονάτισε και η Ιερά Μονή Κύκκου” γράφει ότι τα έσοδα της Μονής λόγω της οικονομικής κρίσης δεν καλύπτουν πλέον τις δαπάνες της και έτσι αναγκάστηκε αυτές τις μέρες να προχωρήσει σε οδυνηρές λύσεις: Να αναστείλει τη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών της και να προχωρήσει αναγκαστικά σε απολύσεις. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση διάσωσης 345 μεταναστών από τη Συρία όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αλλού γράφει ότι τελικά αργά το απόγευμα χθες έγινε κατορθωτή η λήψη ανακριτικής κατάθεσης από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αριστοδήμου, ο οποίος μετά τη σύλληψη του νοσηλευόταν για προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Διάσωση θρίλερ” γράφει ότι ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των Αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας, έγινε κατορθωτή η διάσωση 345 μεταναστών από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και 53 παιδιών, όταν το πλοιάριο του οποίου επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, πρωτοσέλιδα, ότι η οδηγία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας για παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου ήταν αίτημα τριών μετόχων της Τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι επιχειρείται στην ΕΔΕΚ, ενόψει της κρίσιμης σημερινής έκτακτης συνόδου του Π.Γ. για το θέμα των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την οποία η κοινοβουλευτική ομάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Ψάχνουν για τα 800 εκατ. Ευρώ” γράφει ότι σχεδόν το σύνολο των εσόδων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και συγκεκριμένα τα 800 εκατ. Ευρώ από το 1 δισ. Ευρώ κατέληξε στον ELA εν αγνοία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.  Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι σε συναγερμό τέθηκαν από νωρίς χθες οι αρχές για σωτηρία των μεταναστών που επέβαιναν πλοιαρίου ανοικτά της Πάφου και δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία από τις εργασίας ετοιμασίας του χώρου στην Κοκκινοτριμιθά, όπου μεταφέρονται. Αλλού, γράφει ότι έφοδο στον Ιππόδρομο πραγματοποίησε χθες η Αστυνομία στοχεύοντας σε χρεώστες που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ή τις διατροφές για τα παιδιά τους.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Σώθηκαν 345 ψυχές” γράφει ότι σωτήρια αποδείχθηκε η παρέμβαση του κρουαζιερόπλοιου “Σάλαμις Φιλοξενία”, το οποίο κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω θαλασσοταραχής περισυνέλεξε με ασφάλεια 345 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν μεσοπέλαγα από τον καπετάνιο του ψαροκάικου “Αμπτουλάχ” και κινδύνεψαν να βυθιστούν. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι σε έξι χρόνια δεν θα διαθέτει τεχνικούς η Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με την “Χαραυγή” αφυπηρετούν όλοι οι τεχνικοί των οπλικών συστημάτων, ενώ η Κυβέρνηση θέλει να ενοποιήσει τα τεχνικά τμήματα όλων των υπουργείων. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης πρωτοσέλιδα δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ, βάσει των οποίων η Κυβέρνηση παραπλανά τον κυπριακό λαό αλλά και άλλες κυβερνήσεις για τη στάση της σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Μετανάστες εγκατέλειψαν με ασφάλεια βυθιζόμενο πλοιάριο” αναφέρεται στη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης 345 μεταναστών από τη Συρία που επέβαιναν σε μικρό πλοίο το οποίο κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η φιλανθρωπική οργάνωση, Joe Glover Trust, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με έρανο που διεξάγεται με τη χρήση του ονόματος και του λογότυπό της για συλλογή χρημάτων τα οποία δεν δίνονται στο ίδρυμα για τα παιδιά με καρκίνο. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη των πρώτων δοκιμών του γεωτρύπανου της εταιρείας ENI στο σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», του τεμαχίου «9» της Κυπριακής ΑΟΖ.


Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” υπό τον τίτλο “Ισχυρός ενεργειακός παίκτης” γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο στάδιο εξεύρεσης αγοραστών του φυσικού αερίου. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η γνωστή τραγουδίστρια Στέλλα Γεωργιάδου επισκέφθηκε χθες το κατεχόμενο πατρικό της σπίτι στην Γύψου μετά από 40 χρόνια. Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέα Θεοφάνους, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κατά γράμμα τήρηση των προνοιών του Μνημονίου οδηγεί την Κύπρο στην ασφυξία και στον μαρασμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Στον αέρα εκατομμύρια ευρώ” αναφέρεται στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και κάνει λόγο για “παρέλαση -φιέστα” σε περίοδο οικονομικής κρίσης με εξοντωτικά μέτρα λιτότητας για τους πολίτες για σκοπούς εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού από πλευράς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επαναφέρουν το δόγμα του “ενεργού ηφαιστείου” με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα ακανθώδη προβλήματα με την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών μέτρων. Γράφει, επίσης, ότι “από καιρό συζητούσαν για φάγωμα του εφάπαξ και έκαναν την πάπια”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “5% εκλογικό μέτρο και 7 βουλευτές επικρατείας” γράφει ότι στο 5% επιθυμεί και προτείνει ο ΔΗΣΥ να αυξηθεί το εκλογικό μέτρο για να μπορούν κόμματα και συνδυασμοί που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές  να συμμετέχουν στη δεύτερη κατανομή εδρών. Γράφει, επίσης, ότι πέραν των 100 εργαζομένων στο ΡΙΚ θα απολυθούν σε περίπτωση που υλοποιηθεί η έκθεση της εταιρείας PwC, που ανέλαβε τη σχετική μελέτη. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης των Σύρων μεταναστών ανοικτά της Πάφου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο “Σώοι και αβλαβείς” αναφέρεται στη χθεσινή επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των 345 Σύρων προσφύγων ανοικτά της Πάφου. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις πρώτες δοκιμές που πραγματοποίησε χθες το γεωτρύπανο της ENI, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο Sean Tully, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προτεραιότητα του είναι η οικογένεια του.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε