Απάντηση Βενιζέλου στις δηλώσεις Πόποσκι

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αποκαθιστά την πραγματικότητα σχετικά με τα διαμειφθέντα στη χθεσινή συνάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Υπουργό της πΓΔΜ κ. Πόποσκι:

«Επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Πόποσκι φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του – μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας και επειδή αυτό έχει λεχθεί κατ´επανάληψη άπα την πλευρά των Σκοπίων, είναι χρήσιμο να τονισθούν  τα εξής :
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις δημόσια γνωστές και καθαρές θέσεις της ελληνικής πλευράς που μετέχει ενεργά, υπεύθυνα και καλόπιστα στις συζητήσεις υπό την διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, κ. Mathew Nimetz. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο κ. Nimetz αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συζητήσεις αυτές να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Nimetz ημερομηνίες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Αυτό που, συνεπώς, αναμένεται είναι η υπεύθυνη στάση και η ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι τα θέματα τα σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κρίνονται συλλογικά από τα κράτη-μέλη κάθε οργανισμού με βάση τα γενικά κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για την ένταξη νέων μελών. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι, συνεπώς, πάντα τα ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, διεθνοτικών σχέσεων, περιφερειακής σταθερότητας, καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε άμεσης ή έμμεσης «αλυτρωτικής» πολιτικής. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για την πολιτική διεύρυνσης και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Ιουνίου 2014 για την πολιτική «ανοικτών θυρών» αποτυπώνουν αυτή τη συλλογική θέση.
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε, επίσης, ότι το ζήτημα του ονόματος κατέχει την κεντρική θέση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών έθεσε, επίσης, το ζήτημα των πρόσφατων προκλήσεων του Αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του Προέδρου της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις και απαράδεκτες ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα του κ. Πόποσκι, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση – που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτιο – υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο».