Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 28 Σεπτεμβρίου 2014


Ο απόηχος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, σε συνδυασμό με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους και την πρώτη απογείωση μαχητικών από τις Βρετανικές Βάσεις για αναγνώριση στόχων στον Ιράκ, οι προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη και οι εξελίξεις στα ενεργειακά, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα συμπεριλαμβάνουν τους σχεδιασμούς για φιλοξενία των διασωθέντων Σύρων προσφύγων στην Κοφίνου, τη ματαίωση ψηφίσματος με αναφορά στο ψευδοκράτος κατά τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Νέα Υόρκη, τις έρευνες για τους υπαίτιους της κατάρρευσης της οικονομίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Είμαστε στα βαθιά» γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία το 2018-19. Επίσης η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, που λέει ότι ουδείς θα ξεφύγει από τη λαβίδα του νόμου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Επίσης γράφει ότι η Αίγυπτος ματαίωσε ψήφισμα για το ψευδοκράτος στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η «Σημερινή», που τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Να διαφυλάξουμε τη θετική προοπτική», φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση, επαναφέροντας την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της οικονομίας. Επίσης, γράφει ότι αρχίζει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτη τη Cyta. Σε άλλο θέμα γράφει για ερωτηματικά για την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «Μη την ΑΟΖ τάραττε…» ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποφύγει η χώρα του ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα στο Κυπριακό. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη, που λέει ότι κανένας δεν θα χάσει το σπίτι του από τον Συνεργατισμό.
Ακόμη γράφει ότι η 5η αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της εκκρεμότητας των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στην Κομισιόν καταγγελίες Λαρνακέων» γράφει ότι η Κομισιόν άνοιξε υπόθεση κατά της κυπριακής Κυβέρνησης με αφορμή την εγκατάσταση μέσα στο λιμάνι της Λάρνακας εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στις παράκτιες δραστηριότητες στην ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των μεταναστών από τη Συρία που φιλοξενούνται στην Κοκκινοτριμιθιά και γράφει ότι αγωνιούν για το μέλλον. Επίσης παραθέτει αφιέρωμα στην πόλη της Λεμεσού και γράφει για πολιτιστική αναγέννηση.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή από το Ακρωτήρι» ότι δύο βρετανικά μαχητικά, τύπου Tornado, πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους αναγνωριστική αποστολή πάνω από το Ιράκ. Επίσης γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι Σύροι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου. Αλλού, γράφει ότι το Χόλιγουντ κατακλύζει την Βενετία για τον γάμο του ηθοποιού Τζόρτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα της «Το σχέδιο Ρος για Τρ. Κύπρου» και γράφει ότι ενώ το στοίχημα για την Τράπεζα Κύπρου αφορά στη γενικότερη πορεία της οικονομίας της χώρας, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές προϋποθέτουν ότι ο Αμερικανός επενδυτής Wilbur Ross θα έχει με τους συμμάχους του τον έλεγχο στο ΔΣ. Επίσης αναφέρεται στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και γράφει για αναβαθμισμένο προφίλ της Κύπρου στη Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ. Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη του πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, ο οποίος λέει ότι οι κυρώσεις πλήττουν τις διμερείς σχέσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», με τίτλο «Βίντεο φωτιά» γράφει ότι οπτικοακουστικό υλικό που δόθηκε από υπηρεσίες ξένων κρατών στις αρμόδιες κυπριακές υπηρεσίες αποθανατίζει διπλοκάμπινο όχημα με κυπριακές πινακίδες να διαθέτει πυροβόλο όπλο στο χώρο φόρτωσής του και πλήρωμα τζιχαντιστές του ΙΚ. Επίσης, ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης λέει ότι οι ενδείξεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ είναι καλύτερες από το 12. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος λέει ότι το ΚΚΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τον εμφύλιο.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)