Η μικρή Ελλάδα του Καναδά: Εκεί όπου ζουν 1.200 Ελληνες -Οι μισθοί και παροχές που έχουν κάνει τη Μανιτόμπα προορισμό μεταναστών [εικόνες]

Στην περιοχή Μονιτόμπα του Καναδά ζει, εργάζεται σκληρά αλλά απολαμβάνει και όλες τις κοινωνικές παροχές που προσφέρει το καναδικό κράτος, μια μικρή… Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταναστεύσει στην περιοχή 50 οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι θέλησαν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα μας. Συνολικά στην περιοχή ζουν 1.200 Ελληνες.

Η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» φιλοξενεί της ιστορίες δυο οικογενειών που άφησαν πίσω του την Ελλάδα της κρίσης και αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στ ην Μανιτόμπα.

Η Λία Ανδρονίκου και ο Στέφανος Μπούκης μαζί με το παιδάκι τους εδώ και ένα χρόνο ζουν στην πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, το Γοουίνιπεγκ. Παρά το γεγονός ότι και οι δυο είχαν ικανοποιητικές δουλειές αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα φοβούμενοι ένα πιθανό ναυάγιο. Σε μικρό χρονικό διάστημα βρήκαν δουλειά στο αντικείμενό τους και συγκεκριμένα η Λια ως δασκάλα αγγλικών και μουσικής σε μια μοντεσοριανή ακαδημία, ενώ ο σύζυγός της, αφού εργάστηκε για λίγο ως οδηγός, άνοιξε το δικό του ωδείο.  «Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να πάρουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και να υποβάλλουμε ηλεκτρονικά την αίτησή μας. Πήραμε και μερικά τηλέφωνα αλα δεν χρειάστηκε να μπλέξουμε σε ουρές ούτε σε γραφειοκρατεία. Ολα έγιναν πολύ εύκολα», λένε μιλώντας στο Εθνος.

Η Λία Ανδρονίκου και ο Στέφανος Μπούκης/Φωτογραφία «Εθνος της Κυριακής»

Οσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ζωής στον Καναδά το ζευγάρι τονίζει ότι απολαμβάνει την ασφάλεια που αισθάνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ηδη έχουν πάρει δάνειο για να πάρουν σπίτι και περιμένουν το δεύτερο παιδί τους, γνωρίζοντας ότι δεν ξοδέψουν ούτε μισό ευρό για την εγκυμοσύνη. Οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι στην Ελλάδα και οι ευκαιρείες για καριέρα άφθονες. Αρκεί, όπως επισημαίνουν, να έχει κανείς όρεξη για δουλειά και προσπάθεια.

Ο Απόστολος Γρηγοριάδης πήγε και αυτός στη Μανιτόμπα μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Ο κ. Γρηγοριάδης πήρε την απόφαση να φύγει μιας και η κρίση έπληξε θανάσιμα τον κλάδο του, την οικοδομή. Ο Απόστολος Γρηγοριάδης εργαζόταν στην Αλεξανδρούπουλη ως χτίστης, δουλειά που κάνει πλέον και στον Καναδά. «Το ωρομίσθιο είναι 20 δολάρια Καναδά. Αν δουλεύω 40 ώρες την εβδομάδα κερδίζω περίπου 3.000 δολάρια το μήνα, δηλαδή 2.300 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα γίνουν περισσότερα όταν αποφοιτήσω από την τοπική σχολή για τους επαγγελματίες του κλάδου και γίνω ειδικευμένος εργάτης», εξηγεί μιλώντας στο Εθνος και προσθέτει ότι τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο της πόλης όπου λαμβάνουν και όλη τη βοήθεια με τη γλώσσα που χρειάζονται, ενώ εξαίρει και το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που τους παρέχει το κράτος.

Ο Απόστολος Γρηγοριάδης/Φωτογραφία «Εθνος της Κυριακής»

Πηγή: iefimerida.gr